In English

Limebakad Torsk Med Räknudlar

Vintips: Cono Sur Organic Chardonnay

Limebakad Torsk Med Räknudlar

Ingredienser

4 pers

  • 4 bitar torskrygg à ca 150 g
  • 7 dl vatten
  • 1/2 dl salt
  • 3 msk socker
  • Rivet skal från två lime
  • 500 g räkor med skal
  • 4 dl vatten
  • 6 limeblad
  • 1 1/2 msk chiliflakes
  • 1 kruka thaibasilika
  • 1/2 dl cashewnötter
  • Saft från ca 3 lime
  • 5 vitlöksklyftor
  • 3 msk kokosolja
  • 1 liten purjolök
  • 125 g späda eller strimlade morötter
  • 125 g broccolibuketter
  • 125 g sugar snaps
  • 400 ml (en burk) kokosmjölk
  • 200 g äggnudlar
  • En nypa socker
  • Salt efter smak
Gör Så Här

1. Blanda vatten, salt, socker. Rör om tills allt lösts upp. Blanda i limeskal. Lägg i torskfilén och låt rimmas i en timme.


2. Under tiden: Skala räkorna. Spara skalet.


3. Fräs räkskal i 1 msk kokosolja tillsammans med två klyftor grovhackad vitlök och 1/2 msk chiliflakes. Häll över 4 dl vatten och lägg i två limeblad, låt småputtra tills 1 dl vätska återstår till räkfonden. 


5. Medan räkfonden kokar, gör topping: Blanda 1/2 kruka thaibasilika, kokosolja, cashewnötter, vitlöksklyfta, 1 msk limesaft i en mixer och kör till en slät smet. Smaka av med salt.


6. Sätt ugnen på 150 grader.


7. Skär grönsakerna i lite mindre bitar. Skiva hela purjolöken (även det gröna) och två vitlöksklyftor. 

8. I en gryta: Fräs purjolök, vitlök och 1 msk chiliflakes i 1 msk kokosolja till allt mjuknat utan att det tar för mycket färg.


9. Häll över kokosmjölken, limesaft och 1 dl räkfond, lägg i 4 limeblad och morötterna. Småkoka i fem minuter.


10. Koka upp vatten med lite salt till nudlarna. (enligt tillverkarens instruktion)


11. Ta upp fisken från rimlagen och torka väl. Lägg över i en ugnssäker form (smord med kokosolja). Sätt i en termometer i den tjocka delen av filén. Baka i ugnen i 150 graders till innertemperaturen uppnått 52 grader (tar ca 10-15 minuter).


12. Tillsätt övriga grönsaker i grytan och låt det puttra ytterligare 5 minuter.


13. Lägg nudlarna i vattnet och koka under omrörning i 5 minuter (enligt anvisning på förpackning). Häll av vattnet.


14. Blanda i de skalade räkorna och handriven thaibasilika i grytan. Ta bort limebladen. Smaka av med en nypa socker och lite salt.


15. Blanda nudlarna i räksåsen.


16. Bred basilikatoppingen över torskfilén.


17. Lägg upp räknudlarna på fyra tallrikar med en torskbit ovanpå. Dekorera med en limeklyfta och lite thaibasilika.

Vintips:

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept