In English

Flädergravad Lax Med Potatiskaka Och Bubbliga Gurkkulor

Vintips: Cono Sur Organic Chardonnay

Flädergravad Lax Med Potatiskaka Och Bubbliga Gurkkulor

Ingredienser

4 pers

  • 500 gr färsk lax
  • 2 msk flingsalt
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk flädersaft
  • Nypa mald vitpeppar
  • 1 dl helt bovete
  • 1/2dl hasselnötter
  • 2 msk pumpafrön
  • 2 msk solrosfrön
  • 1 msk vatten
  • 1 msk citronsaft
  • ½ msk neutral olja
  • 4 st torkade äppelskivor
  • 2 st mellanstora potatisar
  • 1/2 citron (saft o skal)
  • 1 ½ msk färsk hackad timjan
  • 2 dl grädde
  • 1/2 gurka
  • 2 msk neutral olja
  • 2 msk champagnevinäger
  • Salt & vitpeppa
Gör Så Här

Se till att laxen varit fryst eller är odlad. Skär bort skinnet. Blanda salt, socker och flädersaft plus en nypa vitpeppar och lägg i laxen och låt den ligga i lagen i minst 2 dagar. När laxen är klar skär du upp den i två bitar och fräser i rikligt med smör, men bara ytorna, för att få litet färg. Lägg sedan upp laxen att vila.

Skala och hyvla potatisen i tunna skivor, smörj 2 portionsformar och lägg ett första lager med potatis.  Strö sedan timjan så att potatisen täcks. Ytterligare ett lager med potatis och på med riven citron, nästa lager potatis, på med lite salt, sen nästa lager potatis och timjan, och sen nästa lager potatis överströdd med vitpeppar till du fyllt formen. Fyll på med grädde, ca 3/4dl grädde, och litet citronsaft, grädda i 200 grader i ca 45 min eller tills potatisen fått färg och blivit mjuk.


Skölj bovetet länge och väl i riktigt varmt vatten, häll av på bakplåtspapper. Mät upp hasselnötter, pumpafrön och solrosfrön och kör i ugnen ca 10-15 min vid 200 grader, tills de fått färg, men inte bränts. Lägg allt i mixern och blanda med de fuktiga bovetekornen och kör, men se till att bitarna inte blir för finfördelade. Det ska vara lite större bitar kvar.
    

Dela gurkan på mitten och skrapa bort kärnorna. Ta sedan kuljärnet (mitt var på 15 mm)och gröp ut kulor. Lägg dem i en sifon med oljan och vinägern, sätt i kolsyrepatron och lossa lite så bubblorna kommer fram. Var försiktig när ni öppnar så att inte allt flyger i väg! Låt kolsyra pysa ut och stäng. Det räcker för att lämna kvar lite bubblor åt gurkorna. Dela sedan laxen i tre kanter och lägg upp potatiskakan och fördela laxen i en halvbåge. Häll upp gurkkulorna i liten, separat skål. Lägg till sist ut strösslet. Hoppas det smakar!

Vintips:

Kock: Rebecca Saari

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept