In English

Triss i nya viner på systembolaget i juni

Den första juni lanserar Spring Wine & Spirits tre nyheter i ordinarie sortiment; en box, ett ekologiskt rosévin och ett Fairtrademärkt vitt vin från Chile.

triss i nya viner på systembolaget i juni

Fyrverkeri av smaker från historiska druvor i nya Tocado Garnacha

Den första juni lanseras Tocado Garnacha bag in box i systembolagets ordinarie sortiment. Druvorna är plockade på den historiska platsen Campo de Borja som är hemvist sedan 1200-talet för druvan Garnacha. Här har vi ett kontinentalt tufft klimat som ger viner med hög koncentration i smak och färg.

Producenten bakom vinet Tocado, Santa Ana Crianzas y Viñedos s. Coop, är en av Campo de Borjas större kooperativ som startades på 1950-talet. De består av cirka 70 medlemmar och druvorna till Tocado plockas från deras vingårdar i området. Detta är ett historiskt odlingsområde för Garnacha och många av de bästa vinerna gjorda på denna druva kommer härifrån. Det finns dokumentation om att man gjorde viner så långt tillbaka som på 1200-talet i området. Det kontinentala klimatet och den ständiga nord-västliga vinden Cierzo bidrar till druvor med hög koncentration både vad gäller färg och smak.

Tocado har en medelstor, varm, rund doft med inslag av mörka körsbär och örtkryddor som mynta, rosmarin och lavendel. Vinet är medelfyllig med aromer av generös frukt och inslag av smultron, mörka plommon, örter och endiskret pepprighet i gommen. Detta är en perfekt match för grillat nötkött, kyckling, lamm eller fläsk och smakrika grytor.

Tocado Garnacha Box 2014 Land: Spanien, Aragonien, DO Campo de Borja | Producent: Santa Ana Crianzas y Viñedos s. Coop | Druvor: 85% Garnacha, 15% Tempranillo |Alk: 14,5% | Vol: 300cl | Art.nr: 2711-08 | Pris: 199kr |Lansering: 1 juni 2015

Tetrapremiär för vinet som skiljer agnarna från vete

Varje år firas högtiden La Trilla i Chile. Det är då tröskningen sker när hästar separerar agnarna från vetet i sädesskärvorna. Som en hyllning till denna tradition har vinet med samma namn, La Trilla Sauvignon Blanc tagits fram. Detta torra, friska vin märkt med Fairtrade passar utmärkt som aperitif och till asiatisk mat med litet hetta.

År 2009 initierade Cono Sur ett Fairtrade vinprojekt med namn Los Robles. Detta innebär att odlarna får ett rättvist pris för sina druvor. Projektet var det första i sitt slag att etableras i Chile och sysselsätter idag mer än 20 små producenter.

Det är ur detta projekt som vinet med samma namn som traditionen är sprunget. La Trilla betyder tröskning, då hästar trampar på sädesskärvorna för att separera agnarna från vetet. I odlingsområdena har man som tradition att fira La Trilla varje år. La Trilla Sauvignon Blanc lanseras den första juni på systemboalget i en tetraförpackning. Sedan tidigare finns vinet på 75 centliters glasflaska på Systembolaget.

Vinet har en frisk, fruktig doft av tropiska frukter såsom ananas, aprikoser, citrus och viss örtighet. I smaken finns en bra balans mellan frukt och syra med inslag av grapefrukt, lime. Avslutningen har en fin fruktighet av aprikos, ananas och örter och en härlig syra. Detta vin passar som sällskap till lättare fiskrätter och skaldjur, sallader, även till litet söt asiatisk mat eller som aperitif.

De handskördade druvorna kommer ifrån Curicó Valley, 19 mil söder om Santiago i området som kallas för hjärtat av Chiles vinodlingar.

La Trilla Sauvignon Blanc Land: Chile, Valle Central | Producent: Cono Sur | Druvor: Sauvignon Blanc | Alk: 12,5% | Vol: 100cl |SB.art.nr: 2417 |Pris: 62kr | Fairtrade |Lansering: 1 juni 2015

Tjurar, vildhästar och flamingos sätter spår i sanden i ekologiska Mas Mellot Rosé

Systrarna Nathalie och Brigitte Bruel lanserar den första juni sin ekologiska rosé Mas Mellot i Systembolagets ordinarie sortiment. Druvorna till detta franska, ekologiska rosévin med sin ”somriga” smak kommer från det trendiga området Camargue. Där växer rankorna i sanddynerna och är hemvisten för rosa flamingos, tjurar och vita vildhästar.

I flera generationer har man odlat vin på Mas Mellot. Numera är det systrarna Nathalie och Brigitte Bruel som driver familjeföretaget i fjärde generationen. Sedan år 2008 är odlingen 100 procent ekologisk. Egendomen ligger mellan Aigues-Mortes och la Grande Motte i hjärtat av området ”Petite Camargue”i Languedoc. Camargue är hemvisten för de vita vildhästarna, den svarta tjuren och den rosa flamingon. Från området kommer även havssaltet ”fleur de sel de Camargue”.

De viner som görs här har fått namnet ”le vin des sables” som vinerna från sanddynerna kallas. Det är just sanddynerna som ger IGP Sable de Camargue sin unika jordmån bestående av sand blandad med fint krossade snäckskal. Det är en av de magraste jordarna som finns vilket gör den extremt dränerande.

I Mas Mellot finner du en ”somrig” doft av mogna röda bär, citrusfrukt, mineraler och en liten kryddton. Smaken är torr, fruktig och frisk med inslag av jordgubbar, hallon, mandarin, mogen citron, gula persikor och ett uns av örter. Avslutningen har en angenäm mineralton.

Mas Mellot passar utmärkt som apéritif gärna med oliver, till fisk-och skaldjurssoppor, grillad kyckling med ratatouille, smakrik fisk som fänkåls- och citronbakad havsabborre med rostad potatis, smakrika vegetariska rätter, lättare stekt fisk med grillad paprika och svarta oliver, klassisk Salade Nicoise, pizza på tomat-, mozzarella- och skinka, chèvre chaud med örtsallad eller charkuteritallrik med grillade grönsaker.

Mas Mellot 2014 Land: Frankrike, Languedoc, IGP Sable de Camargue | Producent: GAEC Bruel | Druvor: Grenache Noir 50 %, Cinsault 40 %, Merlot 10 % | Alk : 12,5 % | Vol : 75cl | Art.nr: 2728 | Pris: 79kr | Lansering: 1 juni 2015

Liknande innehåll Se fler nyheter
Se fler nyheter