In English

The Dalmore Luminary no 1

Den 24 november lanseras den unikt komponerade samlarwhiskyn The Dalmore Luminary No 1 2022 Edition i ett tillfälligt webbsläpp. Luminary är gjord i ett samarbete mellan Dalmore och det världskända designinstitutet V&A Dundee. Lagring på fem olika fat ger en djup och nyanserad whisky utan rökighet. Endast 96 flaskor släpps i Sverige.

Klicka här för att köpa/beställa

Nr 41298 | 2499 kr | 46,8 % vol. | 700 ml

Det anrika whiskyhuset The Dalmore i skotska Highlands är en av Skottlands mest ansedda, hyllade och exklusiva whiskyproducenter. De är kända för sin traditionella slutlagring på olika exklusiva fat och har verkligen profilerat sig som ett destilleri det luxuösa segmentet, med flera prisrekord bland auktionshusen. Nu lanserar de ett unikt samarbete med V&A Dundee. Samarbetet består av en serie samlarwhisky utformad tillsammans med berömda kreatörer från konst- och designvärlden.

Bakom The Dalmore Luminary No 1 2022 Edition står The Dalmores legendariska Master Distiller Richard Paterson, The Dalmores Master Whisky Maker Greg Glass, den hyllade arkitekten Kengo Kuma samt hans protegé Maurizio Mucciola. Samarbetet har sin utgångspunkt i deras gemensamma passion för kvalitet och naturliga material.

The Dalmore Luminary No.1 2022 Edition är en femtonårig single malt som lagrats på fem olika fat. Den första lagringen sker i bourbonfat av amerikansk, vit ek. Whiskyn lagras sedan i utvalda ”Kintsugi”-fat gjorda av japansk, amerikansk och skotsk ek som fällts av naturligt av vinden. Slutlagringen sker i fat som tidigare huserat amaronevin.

De olika faten ger en komplex och djup whisky med fruktig doft av pannacotta, honungsrostade mandlar och citrusolja. Smaken är fylld av citrus, choklad, körsbär, fikon, brioche och ingefärskaka. Eftersmaken är lång och sammansatt med toner av torkad frukt och honung som flätas samman med balanserade fatkryddor och kakao.

THE DALMORE
The Dalmore Distillery ligger i Highlands norr om Inverness. Destilleriet grundades år 1839 vid havsviken Cromarty Firth och är idag en av Skottlands mest ansedda och exklusiva whiskyproducenter. De har verkligen profilerat sig som ett destilleri det luxuösa segmentet, med flera prisrekord bland auktionshusen. Lagringen sker nära kusten, vilket ger whiskyn en unik karaktär som särskiljer sig från whisky lagrat mer inåt landet. Den karaktäristiska kronhjorten som pryder flaskorna är Mackenzies klanmärke. De fick lägga till den år 1263 som tack för att Colin Mackenzie räddat dåvarande kungen av Skottland, Alexander den III, från att bli spetsad av just en kronhjort under den kungliga jakten. Namnet The Dalmore – den stora ängsmarken – härstammar från vikingarna som valde att bosätta sig i trakten för cirka tusen år sedan.

Klicka här för att köpa/beställa
LÄS MER OM DRYCKESTRENDER OCH VÅRA NYHETER