In English

Exklusivt släpp av The Dalmore 21 Year Old 2022 Edition Highland Single Malt

The Dalmore är ett av världens mest anrika whiskyhus och en av Skottlands mest exklusiva producenter. Deras whisky utmärks av fruktiga och komplexa toner från slutlagringen på fat av toppkvalitet. Den 19 maj släpps 36 flaskor av den extremt sällsynta och hårt allokerade The Dalmore 21 Year Old 2022 Edition Highland Single Malt, som har lagrats på utvalda sherryfat.

Klicka här för att beställa

Art.nr: 11318 | Pris 5999 kr | Alk.halt: 43,8% vol. | Volym: 700 ml

The Dalmore är anrikt och välkänt whiskyhus i skotska Highlands. Många känner igen deras flaskor som pryds av den karaktäristiska kronhjorten. The Dalmore är en av Skottlands mest exklusiva whiskyproducenter och har verkligen profilerat sig som ett destilleri det luxuösa segmentet, med flera prisrekord bland auktionshusen. Deras whiskystil utmärks av fruktiga och komplexa toner och de är kända för sin traditionella slutlagring på olika exklusiva fat. The Dalmore 21 Year Old 2022 Edition Highland Single Malt är kronjuvelen i deras Principal collection. Den här typen av whisky kommer inte ofta till Sverige. Den 19 maj släpps 36 flaskor i Systsembolagets tillfälliga webbsläpp.

Destilleriet har även blivit berömda för att ha en riktig legendar som master blender. I nästan 50 år har den ansedda Richard Paterson varit den kreativa hjärnan bakom varumärket och produkterna. Med 21 Year Old Highland Single Malt visar han verkligen upp sitt konstnärskap som master blender. Den elegant raffinerade och legendariska husstilen av single malt har i det här fallet först lagrats på amerikanska bourbonfat. Därefter har whiskyn fått mogna i något så unikt som 30 år gamla sherryfat, som tidigare har huserat Gonzalez Byass Matusalem oloroso.

Resultatet är en alldeles extraordinär och oerhört nyansrik whiskyupplevelse. Doften är komplex och bjuder på både mjuka vanilj- och honungstoner från bourbonfaten medan sherryfaten bidrar med inslag av fruktig citrus, ljusrostade kaffebönor och kanderade mandlar. Smaken är djup och nyanserad med toner av mogen apelsin, rostade valnötter, färsk marsipan, koladränkt choklad och sötlakrits. Eftersmaken är mycket lång och fylld av fruktiga toner som persika, päron, vitt te och blodapelsin. Avnjutes som avec.

The Dalmore Distillery ligger i Highlands norr om Inverness, destilleriet grundades år 1839 vid havsviken Cromarty Firth. Lagringen sker nära kusten, vilket ger whiskyn en unik karaktär som särskiljer sig från whisky lagrat mer inåt landet. Kronhjorten som pryder flaskorna är Mackenzies klanmärke. De fick lägga till den år 1263 som tack för att Colin Mackenzie räddat dåvarande kungen av Skottland, Alexander den III, från att bli spetsad av just en kronhjort under den kungliga jakten. Namnet The Dalmore – den stora ängsmarken – härstammar från vikingarna som valde att bosätta sig i trakten för cirka tusen år sedan.

Klicka här för att beställa
LÄS MER OM DRYCKESTRENDER OCH VÅRA NYHETER