In English

The Dalmore 12 Year Old Sherry Cask Select

The Dalmore 12 Year Old Sherry Cask Select är en elegant single malt från ett av världens mest anrika whiskyhus. Slutlagringen på exklusiva sherryfat ger komplexa, fruktiga och sötkryddiga toner som illustrerar producentens legendariska husstil. Den 11 februari släpps 360 flaskor i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Art.nr: 41102 | Pris 769 kr | Alk.halt: 43% vol. | Volym: 700 ml

Klicka här för att beställa

The Dalmore är ett minst sagt anrikt whiskyhus i skotska Highlands. De är en av Skottlands mest exklusiva whiskyproducenter och har verkligen profilerat sig som ett destilleri i det luxuösa segmentet, med flera prisrekord bland auktionshusen. De är kända för sin traditionella slutlagring på högklassiga fat och en whiskystil som utmärks av fruktiga och komplexa toner.

De har även blivit berömda för att ha en riktig legendar som master blender. I nästan 50 år har den ansedda Richard Paterson varit den kreativa hjärnan bakom varumärket och produkterna. The Dalmore 12 Year Old Sherry Cask Select är hans senaste tillskott i Dalmores prisbelönta Principal Collection. Whiskyn är en hyllning till kemin mellan The Dalmore och sherryfat, som ligger destilleriet extra varmt om hjärtat.

För att uppnå Richard Patersons vision om exceptionell single malt spelar fatets kvalitet och karaktär en avgörande roll. The Dalmore 12 Year Old Sherry Cask Select lagrades först i tio år på begagnade bourbonfat av amerikansk vit ek och sedan på fat som tidigare huserat en unik blandning av lagrad sherry. I jakten på de perfekta sherryfaten valde Peterson ut tre partners från Andalucia: Tevasa, Vasyma och Paez. De skapade tillsammans en sherryblend med precis den smakprofil som Peterson önskade sig som grund. Den skräddarsydda sherryblenden av lagrad oloroso och pedro ximénez-sherry fick ligga på de tre olika typerna av utvalda fat i upp till tre år, för att smaksätta faten inför whiskyns lagring. Det är just lagringsprocessen som är ryggraden i The Dalmores produktion. The Dalmore 12 Year Old Sherry Cask Select är med sin florala, lätta och raffinerade karaktär en ypperlig uppvisning och utveckling av destilleriets legendariska husstil. Det är en single malt som är både elegant och komplex och där sherryfatens roll visar sig i delikata toner av söt frukt och nyanserat kryddiga inslag.

Doften bjuder på eleganta och inbjudande toner av karamelliserade apelsinskal, ingefära, vita blommor, sultanrussin, honung, mörk choklad, nykrossad mandel och stänk av kanel.
Smaken är komplex och fruktig, de söta tonerna av mango, citrus, pannacotta och nybakad sockerkaka avslöjar den söta sherryn pedro ximénez inverkan på faten. Eftersmaken är mycket lång och välbalanserad.

THE DALMORE
The Dalmore grundades år 1839 och ligger vid havsviken Cromarty Firth i Highlands norr om Inverness. Lagringen sker nära kusten, vilket ger whiskyn en unik karaktär som särskiljer sig från whisky lagrat mer inåt landet. Den karaktäristiska kronhjorten som pryder flaskorna är Mackenzies klanmärke. De fick lägga till den år 1263 som tack för att Colin Mackenzie räddat dåvarande kungen av Skottland, Alexander den III, från att bli spetsad av just en kronhjort under den kungliga jakten. Namnet The Dalmore – den stora ängsmarken – härstammar från vikingarna som valde att bosätta sig i trakten för cirka tusen år sedan.

Här kan du läsa mer om dryckestrender och våra nyheter