In English

Saint Amour Les Champs Grillés

I november släpptes Domaines Pierre-Marie Chermettes Beaujolais Nouveau och sålde slut på mindre än en timme. Nu finns ny chans på samma årgång och producent! Saint Amour har oemotståndlig frukt, silkesmjuka tanniner och pigg syra som gör den lättmatchad till mat.

Art.nr: 55399 | Pris 249 kr | Alk.halt: 13,5% vol. | Volym: 750 ml

Klicka här för att beställa

Nu lanserar vi ett oerhört middagsvänligt vin från Beaujolais, som blivit känt för lättdruckna rödviner med insmickrande frukt. Saint Amour är Domaines Pierre-Marie Chermettes senaste cru-tillskott i portföljen. Faktum är att det är få producenter i Beaujolais som kan mäta sig med deras uppställning av olika cru-viner. Domaines Pierre-Marie Chermettes cuvée Saint Amour görs på druvor från deras mark i vingårdsdelen Les Champs-Grillés. Jordmånen består av rosa granit med spröda skifferinslag och har en sydöstlig exponering, vilket ger slanka och eleganta viner.
Stilmässigt påminner Saint Amour om cru-kompisen Fleurie, med sin subtila blommighet och flörtiga frukt.

Vinet har en finstämd och fruktdriven doft med nyanserade och blommiga toner av viol och iris. Smaken är elegant och insmickrande med silkeslena tanniner och inslag av mörka körsbär, hallon, björnbär och jordgubbar. Ett medelfylligt vin och välbalanserat vin med långt avslut. Saint Amour passar till det mesta, det här är ett fantastiskt matvin! En särskilt bra kompanjon till lättare rätter på rött kött, fågel, en god moussaka eller ostar som krämig camembert eller Saint Marcellin.

SAINT AMOUR
Saint Amour är den nordligaste crun i Beaujolais, beläget vid staden Saint Amour som i sin tur ligger 12 km söder om Mâcon. Den fick sin appellation år 1964. Från sina 300 meter över havet blickar den ut över Saône och Bressedalen. Vingårdsdelen Les Champs-Grillés täcker en yta om totalt tre hektar, vilket betyder att den står för 1 % av Saint Amour-appellationen. Domaines Pierre-Marie Chermette äger i sin tur 1,5 hektar av Les Champs Grillés.

VINIFIERING
Vinet är gjort på 100 procent gamaydruvor som kommer från vinstockar med en genomsnittlig ålder på 60 år och som binds upp enligt Gobelet-metoden. Jordbruket bedrivs enligt hållbara principer och druvorna skördades manuellt. Traditionell macération semi-carbonique- jäsning med två pumpningar om dagen, skalmaceration i tio till tolv dagar i betongkar. Minimalt med svavel och naturligtvis ingen chaptalisering. Vinet lagras dem till åtta månader i stora äldre fat på över 1000 liter. Serveras med fördel vid 15 C.
Lagringspotential: minst 10 år.

DOMAINE PIERRE-MARIE CHERMETTE
Familjeföretaget Domaines Pierre-Marie Chermette (f.d. Domaine du Vissoux) har varit i familjen Chermettes ägo sedan 1700-talet. De började med 15 hektar i det vackra Pierres Dorées-området i södra Beaujolais. Vid millenieskiftet adderade de sedan 20 hektar i cru-appellationerna Fleurie och Moulin-à-Vent. År 2008 kom de även över mark i Brouilly. Det senaste tillskottet av vingårdar är i Saint-Amour.

Egendomen lever efter devisen ”konsten att göra vin så nära druvan som möjligt”, vilken återspeglar deras hantverk som vinbönder. Chermette var en av de första producenterna i Beaujolais som följde principerna för hållbar odling med manuell skörd, druvsortering och endast naturlig jäst.

Pierre-Marie Chermette tillverkar vin med macération semi-carbonique, vilket är den traditionella metoden i Beaujolais. Det innebär jäsning med hela druvklasar i sluten tank. Vinerna utmärks av en närvarande och charmerande frukt som speglar dess terroir.

Pierre-Marie Chermette anses vara en av referenserna i Beaujolais och är bland annat en av (Master of Wine) Jancis Robinsons favoritproducenter i regionen. David Schildknecht skrev i Robert Parker’s The Wine Advocate (August 2008) “From his base in southern Beaujolais, Pierre Chermette has become one of the beacons of Beaujolais quality…”.

Här kan du läsa mer om dryckestrender och våra nyheter