Riesling har länge kämpat mot fördomar om att göra billiga viner utan balans. Inget kunde vara mer fel. Vinälskare och sommelierer världen över har fortsatt att argumentera för varför riesling är en av världens bästa druvor och det verkar ha gett resultat. Idag är druvan populärare än någonsin. Riesling har sitt ursprung i Tyskland och är känd för att erbjuda både knastertorra viner och viner med sötma. Rieslingviner har dock alltid en hög syra och bjuder ofta på fruktiga toner av stenfrukt, citrus, mineralitet och viss blommighet. Trots att det är en av de mest lagringsdugliga druvorna går den oftast att avnjuta redan som ung. Vi lär dig allt du vill veta om den fantastiska druvan riesling!
Riesling är en grön, tunnskalig och aromatisk druva som har sitt ursprung i Tyskland. I Tyskland odlas den främst vid floderna Rhen och Mosel, i områden som Rheingau, Rheinhessen, Pfalz och Mosel. Mosel är känd för sin skifferrika jordmån som i kombination med höjd, sol och närheten till floden ger fantastiskt friska och mineraldrivna viner. Franska Alsace är också känt för sina rieslingviner, som oftare är rikare och generösare i stil än vinerna från Rhen och Mosel. Österrike är också känt för både torra och söta rieslingviner. I Italien odlas druvan i nordöstra delen av landet. Australien har också blivit känt för sina strama och limefriska rieslingviner, särskilt regionerna Clare Valley och Eden Valley. Bío-Bío i Chile gör också fina viner på druvan.
Hur smakar riesling? Ja, det är förstås väldigt olika. Viner gjorda på riesling är relativt lätta, krispigt friska, med härligt aromatiska toner och inslag av mineral, som kan dofta och smaka som våt sten. Rieslingdruvan kan även skryta om att ligga bakom viner som kan vara alltifrån knastertorra till söta som solen, men har alltid en underbar, omisskännlig syra. En annan fördel med riesling är att den är osedvanligt bra på att uttrycka terroir, det vill säga druvornas odlingsplats, utan att någonsin förlora druvans egna, blommiga karaktär av persika, päron och citrus. Viner på riesling har väldigt sällan fatkaraktär. Om de vinifieras eller lagras på fat är det nästa alltid gamla fat, eftersom man vill låta druvans fräscha fruktighet och lätta, blommiga aromatik komma fram istället för ekfat.
Riesling anses av många vara den främsta druvan för högklassiga vita viner. Toppviner gjorda på riesling är generellt mer långlivade än de flesta andra vita viner, även om de ofta går att avnjuta direkt. Med lagring utvecklas toner som honung, mandelmassa och saffran. Det är inte sällan som man beskriver mineraliteten i rieslingviner som ”doft av petroleum eller cykelaffär”. Den karaktären blir ofta tydligare med ålder och beror främst på hur mycket sol som druvorna har fått.
Vilken mat passar till riesling? Svar: väldigt mycket! Riesling är väldigt lätt att matcha till olika typer av mat, vilket säkert bidrar till att det är många sommelierers favoritdruva. Inte minst de viner som har en aning fruktsötma, vilket ofta förlåter svårigheter som umami eller när det är sötma i maten. Rieslingdruvans fantastiska syra är också förklaring till att det ofta blir så bra att matcha till mat, exempelvis när maten är är fet. Riesling är därför perfekt till exempelvis fet fisk, som lax eller när det serveras fet sås. Syra, fruktsötma och fruktighet klarar även svårigheter som sill och ägg – vilket ju ofta är fallet när det vankas högtider i Sverige, vare sig det handlar om jul, påsk eller midsommar. Det är även tacksamt att välja riesling om man ska äta något asiatiskt eller kryddstarkt. Eftersom rieslingviner är friska, lätta och kombinerar frukt med mineralitet är det även perfekta till olika typer av skaldjur och rätter på fisk. Rieslingviner är ofta även ett utmärkt val när man inte ska ha något till, då de även klarar sig på egen hand.
Trots all dess fantastiska egenskaper har rieslingdruvan länge kämpat mot fördomar om att bara göra billiga och och obalanserade viner. Inget kunde vara mer fel och vinälskare och sommelierer världen över har alltid fortsatt att argumentera för att riesling är en av världens bästa druvor. Det verkar ha gett resultat, för idag är druvan populärare än någonsin och allt fler har förstått vilket bredd och kvalitet som druvan kan erbjuda.
S. A. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese
Vinet kommer från ett enskilt vingårdsläge i den prestigefyllda Graacher Himmelreich-vingården i tyska Mosel och precis som namnet antyder är det vingårdens eget himmelrike. Smaken är djup, komplex och välbalanserad med liten fruktsötma och uppfriskande, nästan kittlande, syra. Nyanserade toner av mogen stenfrukt, frisk citrus, sommarblommor och blixtrande mineralitet. Lagringsdugligt och utsökt på egen hand eller till skaldjur, kryddstarka rätter, äppelpaj, färsk frukt eller ost.
Ekologiska TGC Riesling Returns är ett torrt, mineraldrivet och läskande fruktigt vin som är gjort på rieslingdruvor från tyska Rheingau. Vinet har toner av mogen citrus, mineral, rosa stenfrukt, päron och vita blommor. Gör sig galant som både fördrink och partner till skaldjur och fisk, även när du känner för att addera asiatiska smaker som soja och extra lime.
För att tillverka ekologiska viner behöver både jordbruket och framställningen uppfylla särskilt krav. Vinodlingen ska bedrivas utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel samt genomgå en tre år lång konverteringsperiod, innan certifiering kan ske. Inom EU finns det dessutom begräsningar för hur mycket svavel, tillsatser och processhjälpmedel som får användas.
Läs mer om druvan riesling här, vinet S. A. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Spätlese här och Riesling Returns här.