In English


Viner som passar till midsommarmaten

midsommar

Kan man verkligen dricka vin genomgående under midsommarens måltider? Självklart säger vi. Nedan tipsar vi om några drycker som matchar smakerna som vanligtvis dukas upp under denna festliga helg.

SILLEN
Söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att nuförtiden ligger många sillsorter i krämiga inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Satsa på ett fruktigt vitt vin med lite restsötma som vår trevliga gewürtztraminer, eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till att få smakerna att gifta sig med varann. 

BUFFÉBORDET
På buffébordet samsas allsköns smaker. Det gäller att hitta viner som fungerar ihop med det mesta. En chardonnay med pigg syra och lätta fattoner är perfekt till det mesta gällande fet fisk och matiga sallader. Till lättare kallskuret är ett fruktigt rött vin att föredra. Vår montepulciano från Cantina Zaccagnini klarar även av att parera det som kommer flygandes ur grillen!  

DESSERTEN
Till jordgubbar och andra bärdominerade sötsaker uppmuntrar vi dig att ta fram ett vin med tydlig sötma. Sötman i vinet och desserten tar nämligen ut varandra. Söta viner från spanska Jerez blir med andra ord guld till jordgubbstårtan. Prova gärna vår fina Cream Sherry. Föredrar du en torrare Sherry som avec, bör du välja en variant av stilen Manzanilla.

Viner som passar till midsommarmaten