Lagom till årets högtider mellan hägg och syren gör Philipponnat Royale Réserve Non Dosé ett efterlängtat återbesök i Systembolagets tillfälliga sortiment. Den 2 maj släpps 3 000 buteljer av den knastertorra champagnen från en av regionens mest ansedda producenter.
Champagne Philipponnat Royal Reserve Non Dosé är ett fantastiskt exempel på buteljering helt utan tillsatt socker. Den knastertorra champagnestilen blir allt mer eftertraktad och går under beteckningen non dosé, zéro dosage eller brut nature. Genom att avstå adderingen av socker anser många att vinets terroir får lysa ännu tydligare och för Philipponnat Royal Reserve Non Dosé är det helt klart så: resultatet är både transparent, elegant och uppfriskande.
Den ansedda champagneproducenten Philipponnat använder samma (stilla) basvin i både sin Brut och Non Dosé, ett hantverksförfarande som väldigt få champagnehus kan skryta om. Till skillnad mot Philipponnat Brut finns det alltså inget socker i den liqueur d’expédition som Non Dosé toppas upp med efter degorgeringen. Resultatet är en knastertorr, komplex och uppfriskande champagne. Non Dosé är årgångslös, men basvinet är gjort på druvor från skörden 2020.
Vinet görs på 65 procent pinot noir, 32 procent chardonnay och 3 procent pinot meunier. Druvorna kommer huvudsakligen från Grand- och Premier Cru-lägen i hjärtat av Champagne. Endast musten från den första pressningen (som går under namnet ”la cuvée”) används. Vinet jäser först till ett vanligt basvin (från skörden 2020) och genomgår delvis malolaktisk jäsning. Det unga vinet blandas sedan med reservviner. Trettio procent av reservvinerna lagras på gamla ekfat i varierande storlekar (från 228 liter upp till 4 600 liter) för att öka vinets komplexitet. Vinet får sedan vila i fyra år på jästfällningen (vilket är betydligt längre än minimikravet på tolv månader för årgångslös champagne) innan degorgering och omkorkning.
Aperitif
Fisk
Ost
Skaldjur
Philipponnat Royale Réserve Non Dosé är utsökt på egen hand eller som kompanjon till lättare fisk- och skaldjursrätter. Vinet uttrycker sin fulla potential 6-18 månader efter degorgering och lämpar sig för lagring i flera år.
Om producenten
Totalt äger Philipponnat 27 hektar vingårdar, inklusive den ansedda Clos des Goisses (som omfattar 5,5 hektar). De producerar årligen mellan 600 000 och 650 000 flaskor. Familjevapnet som pryder alla buteljer är från år 1697. All champagne från Philipponnat görs på must från första pressningen och har omkorkningsdatum på baksidesetiketten.
Läs mer härPHILIPPONNAT
Familjen Philipponnat har bott i Champagneregionen i många hundra år, men räknar 1522 som ett märkesår. Det var nämligen år 1522 som Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ, i hjärtat av Champagne. Regionen Champagne ägdes av grevarna men just Mareuil sur Aÿ och Aÿ ägdes av den franska kungen. Philipponnat-familjen var kungliga borgmästare i Aÿ. Den politiska och ekonomiska utvecklingen under 1800-talet öppnade en större marknad för champagne. Familjen kunde därför själva börja producera champagne, istället för att bara sälja druvorna till andra. År 1910 flyttade de till Château de Mareuil i Mareuil-sur-Aÿ, med en historisk vinkällare från 1700-talet.
Philipponnat är certifierad enligt Haute Valeur Environnementale, som är en av Frankrikes största hållbarhetscertifieringar. Certifieringen garanterar att vinhusen jobbar enligt principerna för hållbar odling. Huset drivs idag av Charles Philipponnat.