In English

Exklusivt släpp av Philipponnat Royale Réserve Non Dosé

Lagom till årets högtider mellan hägg och syren lanseras Philipponnat Royale Réserve Non Dosé. Den 13 maj släpps 3000 flaskor av den knastertorra champagnen i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Klicka här för att beställa

Art.nr: 93596 | Pris 449 kr | Alkoholhalt: 12,5 % vol. | Volym: 750 ml

Familjen Philipponnat har bott i Champagne i många hundra år, men räknar år 1522 som en milstolpe. Det var nämligen då som Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ. Vi firar 500-årsjubileet med ännu en champagnelansering i Systembolagets tillfälliga sortiment. Lagom till årets högtider mellan hägg och syren släpper vi Philipponnat Royale Réserve Non Dosé i Systembolagets tillfälliga sortiment. Det här är tredje gången som vinet släpps i Sverige.

Philipponnat använder samma stilla basvin i både sin Brut och Non Dosé, ett hantverksförfarande som väldigt få champagnehus kan skryta om. Till skillnad mot exempelvis Philipponnat Brut finns det inget socker i den liqueur d’expédition som Non Dosé toppas upp med efter degorgeringen. Resultatet är en knastertorr, komplex och uppfriskande champagne. Non Dosé är årgångslös, men basvinet är gjort på druvor från skörden 2017.

Vinet görs på 68 procent pinot noir, 29 procent chardonnay och 3 procent pinot meunier. Druvorna kommer huvudsakligen från Grand- och Premier Cru-lägen i hjärtat av Champagne. Endast musten från den första pressningen (som går under namnet ”la cuvée”) används. Vinet jäser först till ett vanligt basvin (från skörden 2017) och genomgår delvis malolaktisk jäsning. Det unga vinet blandas sedan med reservviner. Trettio procent av reservvinerna lagras på gamla ekfat i varierande storlekar (från 228 liter upp till 4 600 liter) för att öka vinets komplexitet. Vinet får sedan vila i fyra år på jästfällningen (vilket är betydligt längre än minimikravet på tolv månader för årgångslös champagne) innan degorgering och omkorkning. Precis som namnet antyder är det ingen dosage i vinet.

Doften är oerhört elegant med finstämda toner av citrus, röda äpplen, vit stenfrukt, mandel och rökig mineralitet. Smaken är knastertorr, mycket frisk, elegant stram och mineraldriven. Komplexa toner av citron, apelsinzest, röda äpplen, krusbär, kvitten samsas med spröda kex och diskret sötlakrits. Den långa och uppfriskande eftersmaken får oss att tänka på saltstänkta klippor.

Utsökt på egen hand eller som kompanjon till lättare fisk- och skaldjursrätter.  Vinet uttrycker sin fulla potential 6-18 månader efter degorgering och lämpar sig för lagring i flera år.

PHILIPPONNAT

Familjen Philipponnat har bott i Champagneregionen i många hundra år, men räknar 1522 som ett märkesår. Det var nämligen år 1522 som Apvril le Philipponnat registrerades som ägare av vingårdar i byn Aÿ, i hjärtat av Champagne. Det betyder att de just i år kan fira 500 sprudlande år! Regionen Champagne ägdes av grevarna men just Mareuil sur Aÿ och Aÿ ägdes av den franska kungen. Philipponnat-familjen var kungliga borgmästare i Aÿ. Den politiska och ekonomiska utvecklingen under 1800-talet öppnade en större marknad för champagne. Familjen kunde därför själva börja producera champagne, istället för att bara sälja druvorna till andra. År 1910 flyttade de till Château de Mareuil i Mareuil-sur-Aÿ, med en historisk vinkällare från 1700-talet.

Totalt äger Philipponnat 27 hektar vingårdar, inklusive den ansedda Clos des Goisses (som omfattar 5,5 hektar). De producerar årligen mellan 600 000 och 650 000 flaskor. Familjevapnet som pryder alla buteljer är från år 1697. All champagne från Philipponnat görs på must från första pressningen och har omkorkningsdatum på baksidesetiketten.

Philipponnat är certifierad enligt Haute Valeur Environnementale, som är en av Frankrikes största hållbarhetscertifieringar. Certifieringen garanterar att vinhusen jobbar enligt principerna för hållbar odling. Huset drivs idag av Charles Philipponnat.

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter