In English

Pasqua Brasa Coèrta

Tillfällig nyhet i beställningssortimentet! Pasqua Brasa Coèrta 2018 från Valpolicella är en hyllning till naturligt vin och hållbart jordbruk. Vinet är gjort utan påverkan i vingård och med minimalistisk vinifiering. Smaken är fylld av körsbärsfrukt och komplexa kryddtoner med sammetslena tanniner och en frisk syra.

Klicka här för att beställa

145 buteljer | Nr 57862 | 379 kr | 13,5 % vol. | 750 ml

Brasa Coèrta 2018 har kommit till genom ett samarbete mellan Pasqua och två passionerade naturvinsentusiaster: kocken och krögaren Diego Rossi och agronomen Lorenzo Corino.

Vinet är en fantastisk kombination av elegans och livfullhet. Smaken bjuder på pigg körsbärsfrukt, komplexa kryddtoner, sammetslena tanniner och en frisk syra. Avslutningen är lång och balanserad med begynnande mognadstoner. Vinner på en högtidlig runda i karaff för att få blomma ut till sin fulla potential. Passar allra bästa till charktallrik, lagrad hårdost, pasta med tryffel eller smörstekta kantareller samt till grillade lammracks som kryddats med vitlök och färska örter.

BRASA COÈRTA 2018
Brasa Coèrta är en metafor för ”slumrande eldglöd”. Vinet är en druvblend på 50 procent corvina, 20 procent corvinone, 20 procent rondinella och 10 procent cabernet sauvignon. Druvorna kommer från vingården Mizzole i Valpolicella, som endast består av 1,2 hektar. Pasquafamiljen värnar om hållbarhet i både vingård och produktion och vineriet kan numera skryta med hållbarhetscertifieringen Equalitas. Med naturvinet Brasa Coèrta de tagit steget ännu längre, en topp-valpolicella som gjorts utan någon som helst påverkan i vingård och med minimalistisk vinmakning. Projektet startade genom ett samarbete med kocken och krögaren Diego Rossi. Han driver Trattorio Trippa, som erbjuder sina gäster noga utvalda naturviner från olika områden i Italien. Maten görs på närproducerade råvaror och fokus är traditionella italienska rätter. Giovanni Pasqua, chefsvinmakare på Pasqua, har velat fördjupa sig i ämnet och lyckades tillsammans med agronomen och filosofen Lorenzo Corino (som även han brinner för naturliga viner och hållbart jordbruk) få fram ett vin som hade de egenskaper som de vill se i ett vin från Valpolicella.

Druvorna skördades för hand, avstjälkades, selekterades och pressades innan jäsning på 500-liters franska ekfat, av vilka 40 procent var nya och 60 procent var ett år gamla. Efter malolaktisk jäsning lagrades vinet i sju månader på fat, med battonnage.

VINIFIERING OCH ÅRGÅNG
Skörden och årgång 2018 gav toppkvalitetsviner. Vingården Mizzole planterades år 1985 och ligger nordöst om Verona. Jordmånen är en blandning av alluvial ler-kalkrik jord och ligger 230 meter över havet. Vingården har en densitet på 5000 vinstockar per hektar, som är spaljerade med enkel guyot. Solexponeringen kommer från öst.

Druvorna skördades för hand med noggrann selektering i vineriet där de fick ligga i små torkningslådor i tio dagar innan de krossades. Jäsningen skedde spontant i stora ekfat med druvornas naturlig jäst. När alkoholjäsningen var klar drogs vinet över till använda tonneaux för lagring i sex månader. Vinet genomgick malolaktisk jäsning under tidig vår året efter skörd. Slutligen förvarades vinet på ståltank innan det buteljerades i februari 2020.

PASQUA
Pasqua Vigneti e Cantine grundades år 1925 av två bröder med ursprung från Apulien. Efter att ha sålt vin i några år bestämde de sig för att köpa mark utanför Verona i Veneto och startade upp vingård och produktion. Pasqua Vigneti e Cantines levererar idag vin till över 50 länder och har funnits på den svenska marknaden i många år. I Sverige har de framför allt blivit kända för sina viner från Valpolicella, men de gör även innovativa projekt på andra håll i Italien. Idag är det tredje generationen Pasqua som driver företaget framåt med Riccardo, Alessandro, Cecilia och Giovanni i spetsen.

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter