In English

Maison Kuentz-Bas Meunier Tu Bulles Pet Nat Rosé

Maison Kuentz-Bas Meunier Tu Bulles Pet Nat Rosé har fått sina bubblor enligt den gamla metoden ancestrale. Numera kallas de populära vinerna oftast pétillant naturel – eller kort och gott pet nat. Den 3 maj släpps 338 flaskor av årgång 2019 i Systembolagets beställningssortiment.

Klicka här för att beställa

Art.nr: 55766 | Pris 189 kr | Alk.halt: 12,5% vol. | Volym: 750 ml

Maison Kuentz-Bas Meunier Tu Bulles Pet Nat Rosé 2019 är något så ovanligt som 100 procent pinot meunier odlat i Alsace. Vinet är faktiskt resultatet av ett misstag gjort av plantskolan i Alsace. De trodde nämligen att de levererade pinot noir till producenten Maison Kuentz-Bas. I själva verket var det druvan pinot meunier, som ju inte är tillåten för AOP Alsace. För att göra det bästa av situationen bestämde Maison Kuentz-Bas vinmakare för att göra en hyllning till den klassiska champagnedruvan pinot meunier i form av ett naturligt mousserande vin och klassificera det som Vin de France. Vinet har fått sina bubblor genom buteljering innan jäsningen var helt klar, för att behålla kolsyran i flaskan (eftersom kolsyra bildas under jäsningen). Metoden har åtskilliga hundra år på nacken och heter méthode ancestrale. Numera kallas vinerna oftast pétillant naturel – eller kort och gott pet nat. Det här anses vara den ursprungliga metoden för att göra mousserande viner och har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden tack vare det ökade intresset för småskalig vinproduktion.

Det är alltså 100 procent jäst druvjuice av 100 procent pinot meunier, inget annat. Naturlig jäst och inga tillsatta sulfiter. De enda tillåtna tillsatserna enligt vinmakaren Olivier Raffin, är: ”love, humour, care and indulgence!” 

Resultatet är ett vin med oerhört finstämd, ren, fruktdriven och aromatisk doft med toner av röda sommarbär, saftig citrus, kex och lätt blommighet. Smaken är torr, pigg, fruktig och fantastiskt frisk med fina bubblor och nyanserade inslag av röda vinbär, jordgubbar, apelsinskal och örtiga toner. Passar kanske allra bäst till gott sällskap och lättare, salta tilltugg i bersån. Lagringspotential: nu och upp till fem år.

Druvorna skördades manuellt. Efter försiktig pressning fördes druvjuicen över till tank där den fick spontanjäsa på sin naturliga jäst. Innan vinet jäst klart och sockerhalten fortfarande låg på cirka 14 gram/liter buteljerades det i en försluten flaska så att det fick fortsätta att jäsa ut till knastertorrt resultat, med fina kolsyrebubblor. Vinet degorgerades och toppades upp innan buteljering. Inga adderade sulfiter.  Slutgiltig sockerhalt är 3,40 gr/L.

MAISON KUENTZ-BAS

Maison Kuentz-Bas är ett av de klassiska vinhusen i Alsace, med drygt 200 år gammal historia. Drygt åtta kilometer söder om Colmar ligger Maison Kuentz-Bas elva hektar vingårdar runt den pittoreska byn Husseren-les-Châteaux. Vingårdarna i byn är de högst belägna i Alsace och dess Grand Cru Eichberg och Pfersigberg var välkända redan under 1400-talet. Maison Kuentz-Bas har en hög andel vinstockar som är 25 år och äldre och flera av vingårdarna odlas ekologiskt eller biodynamiskt. Jordmånen är kalkrik, alternativt kvartsrik lössjord och ger viner med utmärkande friskhet.

Här kan du läsa mer om dryck och våra nyheter