In English

Bodegas Virtus El Sueco

Spansk nyhet i beställningssortimentet! El Sueco från Ribero del Duero är perfekt till höstens vilt- och kötträtter. Dalahästen på etikettens framsida symboliserar Bodegas Virtus ägares uppväxt i Dalarna. Han fick smeknamnet El Sueco (svensken) vid hemkomsten till Spanien.

Klicka här för att beställa

Nr 56911 | 231 kr | 750 ml | 15 % vol.

Vinet har en pigg och fruktig doft med toner av röda bär som mogna solvarma jordgubbar och inslag av charkuterier och ekfatskryddor. Smaken är välbalanserad och fruktdriven med toner av röda körsbär, plommon, solmogna jordgubbar och persika. De silkeslena tanninerna ger ett finstämt och fruktdrivet avslut. Passar perfekt till smakrika rätter på vilt- eller nötkött, gärna med svamp som tillbehör.

Druvorna kommer från producentens egna vingårdar som omger vingården i Aldeayuso i Ribera del Duero. De planterades av familjen för cirka 30 år sedan. Noggrann selektering gjorde att endast de bästa druvorna pressades försiktigt för att sedan jäsa i små ståltankar. Vinet genomgick malolaktisk jäsning på ståltank och vinet fick sedan vila på franska ekfat under 12-14 månader innan buteljering.

Den spanska regionen Ribera del Duero är en av anledningarna till att svenskar numera kan fler regioner än Rioja. Den nordliga regionen har haft vinproduktion i flera tusen år och har blivit känt för sina högkvalitativa och kraftiga rödviner, som ibland beskrivs som Rioja med extra allt. Precis som i Rioja görs de flesta vinerna på druvan tempranillo, som här går under namnet tinto fino. I regionens kontrastrika klimat får druvan lite mindre bär, tjockare skal och högre sockerinnehåll, vilket ger kraftfulla viner med god lagringspotential och lite högre alkoholhalt. El Sueco är ett utmärkt exempel på just denna stil.

Bodegas Virtus

Familjen Escribano har gjort vin i Ribera del Duero i många år, men produktionen låg nere en tid. År 2012 återupptogs den av Iñigo López de la Osa Escribano, som såg potentialen i de fantastiska odlingarna i Ribera de Duero. Egendomen satsar idag på en relativt liten men högkvalitativ produktion, där hållbarhet ligger i fokus. Produktionen är ännu inte ekologiskt certifierad, men alla förutsättningar finns och man jobbar på att få en sådan. De har gjort stora investeringar i modern teknik och har som uttalat mål att göra de bästa vinerna i Spanien. Gällande exportförsäljning fokuserar de faktiskt bara på fyra länder utanför Spanien: Sverige, USA, Schweiz och Mexiko.

Motiven på etiketterna är hästrelaterade, vilket bottnar i ägaren Iñigos enorma intresse för ridsport. Dalahästen El Suecos framsidesetikett symboliserar dessutom Iñigos uppväxt i Dalarna. Han fick smeknamnet El Sueco (svensken) vid hemkomsten till Spanien.

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter