In English

Codorníu och spring wine & spirits ingår samarbete

Den 15 januari 2015 tar Spring Wine & Spirits AB över agenturen i Sverige för Codorníugruppens varumärken Codorníu och Raimat. Codorníu är den äldsta cavaproducenten i Spanien och är den bäst säljande cavan på Systembolaget. 

codorníu

– Vi är stolta och glada över att ingå ett samarbete med Codorníu-gruppen. Samarbetet stärker vår portfölj och vår position på både Systembolaget och restaurangmarknaden, där vi som ledande leverantör kontinuerligt utvecklar vårt erbjudande, säger Åsa Halldén, VD på Spring Wine & Spirits.

Codorníu lade grunden till den spanska cavan i samband med att Josep Raventós år 1872 presenterade det första spanska mousserande vinet, framställt enligt andra jäsning på butelj. Idag är Codorníu marknadsledande med export till de flesta av världens länder. 75 miljoner flaskor ryms i företagets enorma, kulturhistoriska och minnesmärkta källare, där vinet utvecklar sina ädla bubblor och lagras på jästfällningen i mellan ett och fem år.

I Codorníu-gruppen ingår även Raimat, mest kända för sina stilla viner som kännetecknas av en modern stil och elegans med tydliga fruktiga aromer. Redan från starten för 100 år sedan, i ett då okänt område i Katalonien, blev Raimat synonymt med innovation. Raimat var bland annat först i Spanien med att odla druvor som Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay och blev så småningom även först i Spanien med att sätta skruvkapsyl på sina viner.

På Systembolaget finns idag Codorníu Classico (nr 7735), Anna de Codorníu Brut (nr 7369), samt ett antal viner tillgängliga via beställningssortimentet.

Spring Wine & Spirits har en portfölj med drygt 400 viner och spritdrycker från ett 80-tal producenter runt om i världen. Företaget bytte nyligen namn från Spendrups Vin till Spring Wine & Spirits och är ett helägt dotterbolag till Spendrups Bryggeri AB.

Fakta om Bodegas y Viñedos Codorníu Raventós:

• Bodegas y Viñedos Codorníu Raventós grundades 1551 då markägaren Jaume Codoríu började producera vin.

• År 1659 gifte sig Anna, arvinge till Bodegas y Viñedos Codorníu Raventós, med Miguel Raventós. Än idag är det familjen Raventós som leder företaget.

• År 1872 skapade Joseph Raventós det första mousserande vinet gjort enligt den traditionella metoden som han lärt sig under sina resor till Champagne. Denna metod, ursprungligen känd som ”Xampagnet”, fick under 1970-talet namnet Cava.

• Bodegas y Viñedos Codorníu Raventós är idag en av världens ledande producenter av traditionellt framställt mousserande vin.

• Bodegas y Viñedos Codorníu Raventós har mer än 450 år av erfarenhet av vinframställning och har stora arealer vingårdar i sin ägo. Företagets vineri är kulturminnesmärkt och ligger i Sant Sadurní d’Anoia, endast ca 3 mil från centrala Barcelona.

• År 2012 vann Codorníu ”International Wine Challenge Cava Trophy” och ”The Great Value Champion Sparkling Trophy” samt tog hem ytterligare tre guldmedaljer. År 2013 vann deras cava Gran Codorníu Gran Reserva Xarel.lo (årgång 2007) medaljen ”The Decanter Cava Trophy”. 2013 tilldelades Codorníu Reina Maria Cristina Reserva (årgång 2010) utmärkelsen ”IWC Great Value Sparkling Award”.

Liknande innehåll Se fler nyheter
Se fler nyheter