In English

Château Patache D’Aux

Nu finns Château Patache D’Aux i beställningssortimentet! En klassisk och ursprungstypisk bordeaux, perfekt är perfekt till årstidens vilt- och kötträtter.

Klicka här för att beställa

Nr 58848 | 241 kr | 750 ml | 14 % vol.


Château Patache D’Aux 2016 är en klassisk bordeauxblend på 60 procent cabernet sauvignon, 30 procent merlot, 7 procent cabernet franc och 3 procent petit verdot. Det har en uttrycksfull doft med ursprungstypiska toner av mörka bär, kryddor, kaffebönor och fat. Smaken är fyllig och komplex med nyanserade toner av björnbär, blåbär, svarta vinbär och blå plommon med diskreta inslag av örter, kryddor, lakrits, kaffebönor och fat. Vinet har fina fruktsyror och tanninerna är mogna och väl integrerade.

Druvorna sorteras manuellt innan de togs in i vineriet. Jäsningen skedde sedan i stora träkärl, cementtankar och temperaturkontrollerade ståltankar. Skalurlakningen tog cirka fyra veckor. Jäsningen pågick under tre till fyra veckor, med särskilt utvalda jäststammar. Den malolaktiska jäsningen ägde rum i temperaturkontrollerade rostfria tankar. Vinet lagrades slutligen i franska ekfat (av vilka 30 procent var nya) i ett år.

Slottets namn kommer från tidigare ägarna och riddarna av Aux, som var ättlingar till grevarna av Armagnac. Efter den franska revolutionen blev egendomen tillfälligt en diligensstation som lokalt kallas för ”patache”. Sedan år 1964 är det familjen Lapalu som äger den 70-hektar stora egendomen. Vingårdarna är planterade med de klassiska médocdruvorna och ligger runt byn Bégadan, fem kilometer från Gironde-viken. Vinerna anses ha bra lagringspotential på cirka 15 år. Egendomen sköts enligt principerna för ekologisk odling.

maison Antoine Moueix

Vinhuset grundades år 1902 i Bordeaux av den unge Antoine Moueix från Corrèze. Han älskade vinerna från Pomerol och Saint-Emilion och var en av de första vinhandlarna som förstod vinodlarens viktiga roll för att kunna göra vin av hög kvalitet. I början av 1900-talet var det Médoc och övriga viner från Girondes västra sida som ansågs kunna leverera toppviner i Bordeaux toppviner. Det är i hög grad hans Antoines arbete som lett till att vinerna från Saint-Emilion, Pomerol och övriga områden i vad som kallas Libournais har fått sin rättmätiga plats vid sidan av vinerna från Médoc och Graves.

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter