In English

Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto Organic – ekologisk nyhet från Piemonte

Nyhet från Piemonte! Ekologiska Langhe Dolcetto Organic har körsbärsfruktig doft, sammetslena tanniner och pigg syra som kallar på klassiska anrättningar eller lyxigare småplock. Finns i Systembolagets beställningssortiment.

Klicka här för att beställa

Nr 57707 | 209 kr | 13,5 % vol. | 750 ml

Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto Organic är gjort på den fantastiska druvan dolcetto, som är unik för Piemonte. Namnet dolcetto betyder den lilla söta på italienska, men vinerna är inte söta. De små druvorna bjuder dock på direkt charm, rödbärig frukt, fina tanniner och pigg syra som är otroligt tacksamt att matcha med mat. Den historiska egendomen Casa E. di Mirafiore grundades redan år 1878 i Barolo i Piemonte. Egendomen blev snabbt känd för högkvalitativa viner med Serralungas karaktäristiska kraft, djup och elegans. Casa E. di Mirafiore är dessutom den första vingården i Piemonte som fick ekologisk certifiering. De jobbar manuellt i vingården, vinerna får jäsa spontant på naturlig jäst och de har ovanligt ambitiöst hållbarhetstänk i vineriet. Det är med andra ord inte så konstigt att Mirafiore finns på den prestigefyllda listan Marchio storico, som den italienska regeringen skapat för att lyfta historiska italienska varumärken av nationellt intresse.

SMAKBESKRIVNING

Vinet har en inbjudande och läckert rödbärig doft med nyanserade inslag av örter och sötlakrits. Smaken är finstämd, elegant och sammetslen med mjuka tanniner, pigg syra och toner av mörka körsbär, solkyssta hallon, örter och lakritsrot.

Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto Organic är fantastiskt matvänlig och passar till många rätter. Ett säkert kort är att ta inspiration från druvans ursprung och välja italiensk husmanskost som bolognese, lasagne, svamppasta, eller chark och italienska ostar.

ETT HÅLLBART VIN

Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto Organic 2021 är ekologiskt, veganskt, FSC- och Equalitas-certifierad samt buteljerad på lättviktsflaska.

CASA E. DI MIRAFIORE

Den anrika egendomen Casa E. di Mirafiore grundades år 1878 i Serralunga d’Alba i hjärtat av Piemonte. Egendomen sträcker sig idag över 120 hektar och har bland annat delar av två fantastiska cru-vingårdar: Lazzarito i Serralunga d’Alba och Paiagallo i Barolo. Mirafiore använder enbart egenodlade druvor i sina viner. De odlar flera av regionens klassiska druvor, men är kanske allra mest kända för sina baroloviner på nebbiolo. Vinerna vinifieras på traditionellt sätt, druvorna skördas för hand och får jäsa på sin naturliga jäst. I vineriet sker lagringen i stora franska och slavonska ekfat. Vinerna karaktäriseras av en klassisk och mycket elegant stil. Sedan årgång 2018 är Mirafiore inte bara certifierade för sitt ekologiska jordbruk, utan även Equalitas-certifierade, vilket bekräftar egendomens miljöetiska och ekonomiskt hållbara synsätt. Utöver dessa certifieringar visas Mirafiores ambitiösa hållbarhetsarbete bland annat genom att de använder kartonger och etiketter tillverkade av återvunnet papper och certifierad FSC. De använder korkar som görs av premiumkork, får sin energi från solpaneler och återvinner även vattnet. Mirafiore finns idag på den prestigefyllda listan av Marchio storico, som den italienska regeringen inrättade år 2019. Listans syfte är att lyfta historiska italienska varumärken av nationellt intresse. Mirafiore är en av endast 379 ikonproducenter som förärats med denna utnämning.

VINIFIERINGSTEKNIK

Druvorna skördades för hand. Jäsningen skedde spontant i ståltank, till en början vid 28–29°C med frekvent överpumpning av musten (för att optimera och erhålla färg och tanniner) och sedan lite svalare, vid 24–26°C. Efter den malolaktiska jäsningen fördes det unga vinet över till stora franska och slavonska ekfat där det fick vila i fyra månader. Därefter lagrades vinet ytterligare sex månader på ståltank, innan försiktig filtrering och buteljering.

Här kan du läsa mer om dryck och våra nyheter