In English

700 år av italiensk vintradition i en ask

Från ett av Italiens äldsta vinhus, Marchesi dè Frescobaldi, kommer vinet Nipozzano Riserva Chianti Rufina DOCG – ett balanserat och elegant vin med lång, sammansatt eftersmak.

nipozzano

Det är få familjer som kan visa upp 30 generationer och 700 års erfarenhet av vin, familjen Frescobaldi kan det. Familjen var först med att odla internationella druvor i Toskana och redan under 1300-talet exporterade man vin till det engelska kungahuset. Verksamheten har vuxit under århundradena. I dag äger man nio egendomar i Toskana på tillsammans 5000 hektar, varav 1500 hektar planterade med vinrankor. En av de mest betydelsefulla egendomarna är Castello di Nipozzano där man odlar druvorna och tillverkar Nipozzano Riserva Chianti Rufina DOCG.

När du beställer tre flaskor Nipozzano levereras de i en trälåda.

Doften är medelstor av mogna mörka bär, tobak, kaffe, choklad och avrundat med ett välbalanserat, kryddigt inslag. Smaken är komplex, intensiv och elegant torr med toner av moreller, rostat kaffe, mörk choklad, örter, fat och charkuterier. Ett balanserat och elegant vin med lager av smaker, bra tannin- och syrastruktur samt lång komplex eftersmak.

Nipozzano Riserva Chianti Rufina DOCG passar till risotto med svamp eller parmaskinka, smakrikare rätter av fågel, lättare vilt, kalv och grillad entrecote.

Vinet är gjort på i huvudsak Sangiovese 90 % med kompletterande druvor 10 %, Malvasia Nera, Colorino, Merlot och Cabernet Sauvignon. Druvsorterna jäses separat i temperaturkontrollerade tankar av rostfritt stål. Jäsningen är kontrollerad till strax under 30°C i 13 dagar och vinet macererar ytterligare i 25 dagar. Därefter tas vinet genom malolaktisk jäsning för att sedan lagras i tidigare använda barriquer under 24 månader. – Innehåller sulfiter

Nipozzano Riserva Chianti Rufina DOCG
74177 | 13,5% | 137kr, 75 cl | 3 flaskor i trälåda, 411 kr

Producent: Marchesi dè Frescobaldi/Castello di Nipozzano
Land: Italien
Region: Toscana
Årgång: 2011

Liknande innehåll Se fler nyheter
Se fler nyheter