Amerikansk vinproduktion är för många ofta synonymt med Kalifornien, vilket inte är helt befängt då hela 90 procent av allt amerikanskt vin kommer just därifrån. Det görs dock vin i alla USAs delstater, till och med i Alaska. Efter Kalifornien utmärker sig två andra delstater på västkusten, Oregon och Washington State, som producerar spännande och kvalitativa viner och har satt vinområdet Pacific Northwest på kartan.
Av Kaliforniens fem vinregioner svarar Central Valley för 70 procent av kalifornisk vinvolym och North Coast, med underregioner som Napa Valley och Sonoma, står för många av statusvinerna. Chardonnay är den mest odlade gröna druvan, tätt följd av chenin blanc. Cabernet sauvignon är den mest odlade blå druvan, men också merlot är vanlig. Pinot Noir har också seglat upp som en av de viktigaste druvorna, filmen Sideways och dess betydande hyllningar till druvan ska faktiskt inte underskattas. Kaliforniens signaturdruva måste ändå sägas vara är zinfandel, som kom till regionen på 1860-talet. Zinfandel har konstaterats vara samma druvsort som primitivo i Italien och crljenak kaštelanski i Kroatien. Druvsorten har sitt ursprung i Dalmatienbergen i Kroatien.