In English

Hälleflundra, Lättrimmad Och Med Knaperstekt Skinn, Pommes Anna,”välstinkande” Vitvinssås, Druv- Och Fänkålssallad Med Vinmarinerade Sultanrussin, Friterade Brysselkålsblad Och Granatäpple

Vintips: Domaine Bousquet Chenin Blanc Organic

Hälleflundra, Lättrimmad

Ingredienser

4 pers

  • Hälleflundra
  • Vatten
  • Socker
  • Salt
  • Cono Sur Organic Chardonnay
  • Ghee
  • Smör
  • Schalottenlök
  • Amandinepotatis
  • Svartpeppar
  • Fisksås
  • Vispgrädde
  • Fänkål
  • Mild olivolja
  • Sultanrussin
  • Brysselkål
  • Rapsolja
  • Granatäppelkärnor
  • Citron
  • Söta druvor, röda och gröna
  • Vitpeppar
Gör Så Här

Lättrimmad hälleflundra med knaperstekt skinn

4 x 150 g, tjocka (ca 4 cm) jämnstora ryggbitar av hälleflundra

Vatten

Salt

Socker

4 msk ghee (smörolja)

Blanda kallt vatten, salt och socker tills det är helt upplöst. Räkna med 50 g salt och 30 g socker per liter vatten. Lägg portionsbitar av fisken i rimlagen. Se till att de täcks helt och hållet av lagen. Låt stå i kylskåp i 2 tim. Ta ut fisken och torka bitarna. Förvara i kylskåp tills allt annat är klart. När det är dags: Börja med att salta skinnsidan lätt. Värm stekpanna till medelhög temperatur. Tillsätt ghee och börja med att steka fisken med köttsidan nedåt i ca 2-3 min, vänd fisken och stek på skinnsidan till en innertemperatur på 45 grader.

”Pommes Anna” – potatisbakelsen

4 x 100 g tunnskivad, rumstempererad Amandinepotatis

1 dl ghee

Salt

Svartpeppar

4 st bakringar 5 cm i diameter, 2 cm höga

Värm ghee i en kastrull och tillsätt potatisskivorna i omgångar och vänd runt försiktigt så att de blir glaserade. Lägg de glaserade skivorna i ett durkslag med en kastrull under så att överflödigt fett kan rinna av. Placera bakringarna på en bakpappersklädd plåt. Varva 100 g potatisskivor, salt och peppar i varje bakring tills de når kanten. Tillaga i mitten av ugnen på 200 grader tills mjuka, ca 30-35 min. När de är klara – lossa potatisbakelserna från formarna och vänd upp botten.

”Välstinkande” vitvinssås

3 msk smör

160 g finhackad schalottenlök

8 dl Cono Sur Organic Chardonnay

2 tsk fisksås

2 dl vispgrädde

Salt

Vitpeppar

Svetta löken och tillsätt vinet. Reducera till 2 dl vätska. Sila av löken och tillsätt fisksåsen och grädden. Koka såsen tills den tjocknat lite och smaka av med salt och peppar.

Druv- och fänkålssallad med vinmarinerade sultanrussin

1/2 dl sultanrussin (gula russin)

1 dl Cono Sur Organic Chardonnay

300 g druvor

30 g finhyvlad fänkål

1 tsk mild olivolja

1/2 krm salt

1/2 dl vinmarinerade sultanrussin

Ev citron


Blötlägg russinen i vinet och låt stå minst 1 tim, gärna över natten, i kylskåp. Dela druvorna på mitten och hyvla fänkålen fint. Blanda fänkål, olja och salt. Blanda druvor, fänkål och färdigmarinerade russin. Smaka eventuellt av med citron och salt.

Friterade brysselkålsblad

50 g gröna blad från brysselkål
Rapsolja el annan neutral olja
Salt
Fritera bladen i olja på 160 grader tills de är gyllene och krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.

Servering

När såsen, potatisbakelsen, salladen och brysselkålen är klara så steker du fisken och värmer det som skall vara varmt. Lägg upp allt på tallriken och avsluta med granatäppelkärnor.

Vintips:

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept