In English

Krabbröra med gulbetor och majrova

på grillat surdegsbröd serverat med en asiatisk sås

Vintips: Domaine Rolet Arbois Savagnin Ouillé

krabbröra med gulbetor och majrova

Ingredienser
  • Kokta gulbetor
  • 12 gulbetor
  • två vitlöksklyftor
  • juice från 1 citron
  • två lagerblad
  • en klick smör
  • flingsalt
  • Majrovor i lag
  • 4 majrovor
  • 1 pepparfrukt
  • 4-6 vårlökar (salladslökar)
  • 2/3 dels kruka färsk koriander
  • 10-12 msk risvinäger
  • zest och limejuice från 1 lime
  • 2-4 msk socker
  • två skvättar mirim (ca 1-1,5 msk)
  • Asiatisk sås
  • 1 dl asiatisk fisksås
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk ättika (24%)
  • 1 msk socker
  • ½ röd spansk peppar
  • 1 vitlöksklyfta
  • Krabbröra
  • 2 krabbor kokt med krondill (helst hona med rom)
  • 2 avokado
  • 2/3 dels kruka färsk dill
  • 2/3 dels kruka färsk koriander
  • 2/3 dels kruka färsk timjan
  • två vitlöksklyftor
  • Juice från 2 lime, zest från 1
  • 2-4 tsk tiglio honung
  • salt och svartpeppar
  • Tillbehör
  • 4-8 kräftor/person kokta med krondill
  • 4 skivor surdegsbröd/person

Gör så här

Majrovor i lag:

Skiva majrovorna så tunt som möjligt. Skär pepparfrukten och vårlöken i tunna skivor. Hacka koriandern. Lägg över allt i en skål och häll på risvinäger, finrivet limeskal, limesaft, socker och mirin. Låt stå kallt i 2-3 timmar. Rör om ett par gånger under tiden. Smaka av och justera kryddningen före servering.

Gulbetor:

Tvätta betorna noga och lägg dem i en kastrull. Krossa vitlöksklyftan. Fyll på vatten så att betorna täcks och tillsätt citronsaft, lagerblad, vitlök och smör. Koka upp under lock, sänk värmen till medelvärme och sjud i 30?35 minuter. Skala dem medan de är varma och skiva dem. Lägg upp dem och strö på salt.

Asiatisk sås:

Koka upp fisksås, vatten, ättika och socker. Låt svalna och kyl sedan i kylskåp. Före servering, hacka chilin och vitlöksklyftan och rör ned detta i såsen.

Krabbröra:

Ta ur krabbköttet och rommen lägg i en skål. Dela avokadon, ta bort kärnan och tärna fruktköttet. Finhacka dillen, koriandern och timjanen. Skala och hacka vitlöksklyftan. Lägg kryddorna och vitlöken i skålen. Tillsätt limesaft och finrivet limeskal, salt, peppar och honung och blanda samman.

Servering:

Rosta brödet. Lägg upp krabbröran på brödet och servera med gulbetor, majrova och en eller två kräftor. Häll på ett par matskedar med den asiatiska såsen precis före servering.

Kock: Magnus Reuterdahl

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept