In English

Äppelmustfylld Kyckling Med Potatispuré, Primörer Och Nästan Bränd Grädde

Vintips: L Chardonnay

Äppelmustfylld Kyckling Med Potatispuré, Primörer Och Nästan Bränd Grädde

Ingredienser

4 pers

  • 4 st kycklinglår
  • 1 dl äppelmust
  • 2 msk L Chardonnay
  • Rapsolja och smör till stekning
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 st rosmarinkvistar
  • 1/2 dl L Chardonnay
  • lite brynt smör
  • 1 kg potatis
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 50 g smör
  • Salt och vitpeppar
  • 2 dl grädde
  • 1/2 dl L Chardonnay
  • 25 g brynt smör
  • Salt
  • 16 små morötter med blast
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Färska timjankvistar
  • 8 st färska rödlökar
  • Rapsolja
  • 1 blomkålshuvud
  • Rapsolja
  • Brynt smör
  • Flingsalt
  • 50 g små gula kantareller
  • Smör
  • Röda vinbär
Gör Så Här

Börja med att sätta ugnen på 175 grader samt bryna ca 150 gram smör, för det behövs lite här och var i receptet.

Skala och skär potatisen i mindre bitar, koka tills den är mjuk. Blanda i smör, grädde och mjölk och mosa potatisen med en gaffel tills du tycker den är lagom slät Smaka av med salt och vitpeppar.

Blanda äppelmust och ½ dl vin och spruta in i kycklinglåren med injektionsspruta, salta och låt stå och dra en halvtimme. Hetta upp en stekpanna med olja och lägg i en stor klick smör när oljan är varm. Pannan ska vara väldigt varm. Lägg i kycklingen med skinnsidan ner och vänd när den fått en krispig yta, då lägger du i rosmarin och mosade vitlöksklyftor, häll även lite brynt smör och en skvätt vin över kycklingarna. In med hela stekpannan i ugnen och kör till kycklingen har en innertemperatur på 68 grader, ta ut och täck med folie, låt vila ca 10 minuter så stiger temperaturen några grader.
Höj ugnen till 250 grader när du tar ut kycklingen.

Koka upp grädde, resten av vinet och brynt smör och låt det koka ett tag, men inte så det bränner fast, bara nästan, smaka av med salt.

Skär bort det mesta på blasten till morötterna, lägg i en ugnsform och ringla över olivolja, salta och lägg på lite timjankvistar. Skär bort blasten på rödlökarna, skala och skär dem på mitten, lägg i en form med snittytan upp och ringla över lite olja. Plocka blomkålen och skär ner bitarna om de är stora, lägg i en form med rapsolja och ringla över lite också, häll ca 50 gram brynt smör över.

In med alla formarna i ugnen på 250 grader och kör tills alla saker fått lite färg. Smörstek kantarellerna.

Lägg upp allt på tallrik, toppa med lite sås och röda vinbär.

Vintips:

Kock: Anders Gustavsson

Andra goda recept Se fler recept
Se fler recept