In English

Toscana

Toscana är, tillsammans med Piemonte och Veneto, i ledning gällande Italiens kvalitetsvinsproduktion. 80 procent av all vinproduktion är rött vin, och druvan sangiovese upptar mer än 70 procent av arealen. Den finns under flera namn och i flera klonversioner: brunello, prugnolo nobile och morellino. Det finns sju områden med beteckningen DOCG, bland dem Chianti, Chianti Classico, Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino. Det finns också fler än 30 olika DOC-områden. De nyaste är Morellino di Scansano och Bolgheri, nära kusten. Förutom sangiovese odlas även cabernet sauvignon, merlot och pinot noir.

Super Tuscans är en beteckning som började dyka upp på 1970-talet. Några djärva producenter gick utanför lagverket för toscanska rödviner och blandade merlot och cabernet sauvignon med sangiovese för mer komplexitet. Det var vid den här tiden inte tillåtet, men vinerna uppnådde så hög status att de gick för de högsta priserna i regionen – trots att de alltså bara fick bordvinsklassificering. Justeringar i lagstiftningen ledde dock senare till att denna typ av vin nu har rätt till DOC/DOCG Chianti. Vernaccia di San Gimignano är regionens enda vita DOCG-vin. Vin Santo är ett vitt vin som görs av torkade druvor och efter jäsning lagras på små ekfat i minst 2 år. Smaken varierar från torrt till sött.

Våra viner från Toscana på Systembolaget