In English

Cantina Zaccagnini

Cantina Zaccagnini

Vineriet Cantina Zaccagnini grundades i slutet av 70-talet i hjärtat av Bolognano, Abruzzerna. Tack vare det fokuserade kvalitetsarbetet har det lilla familjeföretaget snabbt växt till ett modernt vineri. Vinerna uttrycker Abruzzernas terroir och utmärks av bra struktur. En inbjudande fruktkoncentration gör dem även tillgängliga redan vid ung ålder.

Cantina Zaccagnini

Idag producerar Cantina Zaccagnini vin från 300 hektar av vackra vingårdar som ligger runt omkring i det bergiga området. Tralcettovinerna säljs till över 45 länder. I Sverige har de blivit omåttligt populära och går oftast under namnet ”pinnvinet”.

Cantina Zaccagnini

DAL TRALCETTO MONTEPULCIANO D’ABRUZZO

Montepulciano 100%. Druvorna kommer från egna vingårdar i Catignano Contrada Varano och vinet görs enligt senaste teknik med maceration, temperaturkontrollerad jäsning på tankar av rostfritt stål och försiktig pressning. Vinets smak är medelfyllig och generös, en typisk montepulcianosmak av mörka körsbär, svartpeppar och viol. Syran är saftig, tanninerna fruktiga med bra balans och struktur samt generöst fruktigt slut. Vinet passar till Smakrika antipastirätter, mustiga pastarätter och tufft smaksatt pizza samt till smakrikare rätter av nöt, lamm eller lättare vilt.

MONTEPULCIANO D’ABRUZZO EKO

Montepulciano 100%. Skörden sker manuellt under slutet av september och druvorna pressas mjukt, och får macerera med skalen nedpressade i vinet under jäsningen för att extrahera färg och tanniner. Jäsningen tar ca 15 dagar i temperaturkontrollerade ståltankar. Vinet lagras några månader på ståltank innan buteljering. Vinet passar till en klassisk charktallrik med salami, prosciutto och pecorinoost. En kryddig lasagne, med eller utan kött. Givetvis även till pizza!

DAL TRALCETTO PECORINO EKO

Pecorino 100%. Druvorna skördas för hand, avstjälkas och krossas mycket lätt och macererar kort tid med skalen. Musten jäser under 2-3 veckor i ståltankar med sval temperatur, för att behålla fräschören i druvorna. Frisk, medelfyllig fruktig smak med pigg balanserad syra och fina aromatiska toner av vit persika och mogen citrusfrukt i avslutningen. Passar till grillad fisk och skaldjur med en citrusfrisk dressing. Passar även till pizza bianchi, pasta med skaldjur eller till hårdost som Pecorino. Prova gärna till ceviche eller som sällskaps- och buffévin.

Våra viner från Zaccagini på Systembolaget