In English

Jura

Jura är Frankrikes minsta vinregion, men har på senare tid fått allt mer uppmärksamhet för sina unika viner. Jura ligger öster om Bourgogne och norr om Savoie. Alsace ligger i nordost och österut ligger Jurabergen som delar Frankrike och Schweiz. Regionen är en riktig bergsidyll med grönskande landskap och världskända ostar. Som av en händelse råkar de passa perfekt till Juras viner.

Fem officiella druvsorter används i Jura: chardonnay och savagnin för de vita och poulsard, trousseau och pinot noir för de röda. I Jura görs alla typer av vinstilar: rött, vitt, mousserande och rosé, men det är särskilt de vita som har satt regionen på kartan. Framför allt Juras säregna vinstil vin jaune. Vin jaune görs uteslutande på den gröna savagnindruvan. Noggrann selektering görs och druvorna får sedan genomgå alkoholjäsning och malolaktisk jäsning. Vinet ska sedan ligga minst sex år på fat. Faten fylls inte helt, för att lämna utrymme för syre, vilket man annars brukar vilja undvika. I det här fallet gör man så för att ett jästtäcke ska bildas. Det här jästtäcket är mer känt under namnet flor, som det kallas i spanska Jerez då det ofta ger smak åt flera av sherrystilarna. I Jura kallas jästtäcket för voile. Voile ger visst skydd mot oxidation, men inte helt, och ger också vinet dess karaktäristiskt kryddiga och nötiga smak. De vita viner som inte görs i det här stilen kallas ”upptoppade” (ouillé, på franska), vilket alltså betyder att man fyllt faten hela vägen upp, så att inget jästtäcke kan bildas. Precis som i Bourgogne är regionens röda viner ofta i en lätt och elegant stil.

Läs mer Jura och Domaine Rolet, en av regionens mest legendariska producenter här.

Våra viner från Jura på Systembolaget