In English
Frankrike

frankrike

Frankrike som spritland är mycket framgångsrikt, både i egna landet och internationellt. Kända spritsorter som till exempel Calvados och Cognac har i århundraden visat på kvalitén av hantverket. 

Calvados och äpplena

Från Normandie i nordvästra Frankrike kommer calvados. Det är ett fruktdestillat, baserat på jäst must av mycket syrliga äpplen, men päronmust kan förekomma. Calvados är indelat i tre områden, Calvados, Domfrontais och Pays d´Auge, varav det sista ger den högsta kvaliteten. Musten får jäsa långsamt i 4, 6 eller 8 veckor innan den destilleras. För Pays d´Auge måste enkel panna användas, eftersom den tekniken ger mer smak. Man destillerar två gånger, tills 70 vol-% uppnåtts. Därefter lagras den nya spriten på ekfat i minst två år. Efter lagringen blandas destillat från olika fat och ålder till avsedd stil. Alkoholstyrkan sänks till 40 volym-%. Efter buteljeringen sker ingen utveckling.
Årgångsbeteckning anger året när den andra destillationen ägde rum; ålder (ex 25 år) syftar på åldern på det yngsta destillatet i blandningen; Fine, *** = minst 2 år på fat; Vieux eller Réserve= minst 3 år på fat; VO, VSOP, Réserve=minst 4 år på fat; Extra, Napoléon, Hors d´Age, Age Inconnu=minst 6 år.

Cognac mellan Bordeaux och Loire ligger det bördiga området Charentes

Regionen Cognac ligger strax norr om bordeauxregionen i västra Frankrike. Här gör man brandy, d v s ett vindestillat lagrat på ekfat. Cognac är världens mest kända brandy. Regionen är indelad i sex distrikt, efter jordmånen: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fin Bois, Bon Bois, Bois Ordinaries/Bois Communes. De två första rankas högst i kvalitet.

Så här gör man cognac

Basen är syrligt, alkoholsvagt vitt vin, till 95 % av druvan Ugni Blanc. Vinet destilleras 2 gånger i enkel panna till 70 vol-% alkohol. Den första destillationen ger brouillis, en sprit på ca 40 vol-% .  Den andra destillationen höjer alkoholstyrkan till 70-72 vol-% . Resultatet kallas eau-de-vie (”livets vatten”). Därefter lagras den nydestillerade spriten i minst 2 år på ekfat från franska Limoux och Troncais. Det finns lagstiftade minikrav för lagringstiden för de olika kvaliteterna (se nedan). I praktiken lagras många basdestillaten för cognac mycket längre än minikraven stipulerar. Efter lagringen blandas basdestillat av olika lagringstid och olika ursprung till den färdiga produkten. Alkoholstyrkan sänks till 40 %. Man får också tillsätta socker, sockerkulör och ekspånsessens. Efter buteljeringen upphör cognacen att utvecklas.

Minikrav för de olika kvaliteterna är följande:

**/VS 2 års fatlagring; VSOP/VO 4 års fatlagring

XO/Extra/Vieille/Réserve/Napoléon 6 års fatlagring

Fine Champagne min 50 % Grande Champagne, resten Petite Champagne.

OBS! Från 1 april 2016 krävs för XO 10 års fatlagring

Drycker från Frankrike Se mer drycker från Frankrike
Se mer drycker från Frankrike

På den här webbplatsen förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 20 år för att besöka den.