In English

citadelle gin

Alexander Gabriel driver och äger cognacshuset Cognac Ferrand sedan många år. Han och hans tre märken Ferrand Cognac, Citadelle Gin och Plantation Rum har fått en oerhört aktad ställning i dryckesbranschen. Citadelle är en stilbildande gin som för snart 30 år sedan var en del i den våg av hantverksgin som har tagit dryckesvärlden med storm.

Det är framförallt två saker som gör Citadelle Gin unik. Dels destilleringen i cognacshusets handgjorda kopparpannor, dels en helt unik infusionsteknik som ägaren Alexandre Gabriel har varit med och utvecklat – och fått patenterad i Frankrike som en egen metod för att tillverka gin. Den unika tillverkningsmetoden går ut på att man infuserar alkoholen med ingredienserna vid olika alkoholhalter före destillering. Infusionen (som kan liknas vid att man lägger i stora tepåsar) pågår under tre till fyra dagar beroende på vad som krävs för att utvinna mest smak. Den patenterade metoden ger Citadelle en helt egen karaktär, som sedan förstärks genom destillation över öppen eld i små kopparpannor.

Citadelle Gins historia började när Louis XVI år 1775 gav tillstånd till två visionära fransmän, Carpeau och Stival, att få öppna ett destilleri för att göra genever vid Citadellet i Dunkirk. Detta medförde dessutom att destilleriet blev hovleverantör med ett exklusivt 20-års privilegium. De två grundarna lät tillverka tolv traditionella pot stills koppar, vilka blev de första i Frankrike av dess typ. Citadellet var belägget vid en 1800-tals sjöhandelsväg vilket medförde att nästan all produktion, cirka 1000 liter per dag, köptes av engelska smugglare som tog med det till England. Allt skedde med det franska hovets tysta överenskommelse.

Idag är det alltså Cognac Ferrand som återupptagit tillverkningen av Citadelle Gin. Produktionen sker i slottet Château de Bonbonnet i Cognac. Slottsmarken täcks av de enbärsbuskar som används för att sätta Citadelles signatursmak. Dessutom ingår 18 andra kryddor och örter som tillsammans skapar den eleganta, mjuka och balanserade smak som är karakteristisk för Citadelle. Förutom enbären utmärks doft och smak av citrus och kryddor som muskot och berberpeppar. Bland ingredienserna märks även lakrits, kardemumma, stjärnanis och blommor som viol och blåklint.

Alexandre Gabriel framför Château de Bonbonnet.

Citadelle hyllas kontinuerligt av kritiker och har blivit flerfaldigt prisbelönt vid internationella tävlingar. Sveriges ledande ginexpert Örjan Westerlund utser i sin bok ”Gin – en kärlekshistoria” Citadelle till en favoritgin och skriver: ”Enbärskärlek på flaska. En gin som borde göra alla med gintillverkarambition lite avis”.

Våra Drycker från Citadelle Gin på Systembolaget