In English
Kräftpremiär

Äntligen kräftpremiär! Öl och snaps i all ära, men många av oss föredrar ett glas friskt och välkylt vitt vin till kräftorna. Det är ett utmärkt val eftersom det kompletterar och förhöjer smakerna av skaldjuren – om du väljer rätt vin. Vi tipsar därför om vilka viner som passar bäst till kräftor och andra skaldjur.

kräftskivans olika smaker

De flesta kräftor kokas i rikligt med salt och dill, vilket kombinerat med skaldjurens naturliga umami och lilla sötma gör dem till en sällsamt smakrik och läcker historia. De viner som passar allra bäst till är friska, fruktiga vita viner eller mousserande, gärna med lite restsötma. Strama, kraftiga röda och fatlagrade vita viner passar bättre vid andra tillfällen. Känner du dig osäker vill vi lugna dig med att det på de flesta kräftskivor är generöst med så kallade smakbryggor på bordet. Västerbottenpaj, feta röror, rostat bröd med smör och lagrad ost är tillbehör som gör det ännu enklare att lyckas matcha kräftorna med vin.

Vilka druvor passar till kräftor och andra skaldjur?

Det är läckert att möta upp skaldjur och inte minst kräftors örtighet från krondillen med ett örtigt och aromatiskt vin – som en klassisk sauvignon blanc. Druvan har sin hemvist i Frankrike och är känd för sina högklassiga, friska och eleganta viner. Viner gjorda på sauvignon blanc är så gott som alltid torra och friska, med tydligt gröna och aromatiska toner av färska nässlor, svartvinbärsblad, krusbär och en omisskännlig mineralitet.

Riesling är en aromatisk druva som har sitt ursprung i Tyskland, alltid har en omisskännlig syra och som ofta görs sig vansinnigt bra till skaldjur. Druvan dras med ett envist rykte om att vara billig och söt, men vinälskare världen över fortsätter att argumentera för varför riesling är en av världens bästa druvor och den främsta druvan för högklassiga vita viner. Trots att det är en av de mest lagringsdugliga druvorna går den oftast att njuta redan som ung.

Chenin blanc har faktiskt många likheter med riesling: viner på druvan görs på hela skalan mellan knastertorrt och sockersött, vinerna blir ofta lagringsdugliga och det finns oftast toner somrig stenfrukt och alltid en skinande syra i rampljuset. Druvan kommer ursprungligen från Frankrike men odlas numera över hela världen.

våra bästa Förslag på vin till kräftor

  • Art.nr: 4108
  • Volym: 3000 ml
  • Pris: 249 kr
  • Alk.halt: 11,5 %

CHAVIN SAUVIGNON BLANC CÔTES DE GASCOGNE

Prisbelönta Chavin Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne har en ungdomligt fruktig, frisk och aromatisk smak med druvkaraktäristiska toner av krusbär, päron, gröna äpplen, svartvinbärsblad och citrus som är perfekt till skaldjur. Chavin jobbar alltid stolt och traditionsenligt med de lokala druvorna och i detta fall betyder det klassikerna sauvignon blanc, colombard och gros manseng. Finns även på flaska.

  • Art.nr: 72859
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 139 kr
  • Alk.halt: 12 %

The Grape Collective Riesling Returns

Ekologiska TGC Riesling Returns är ett torrt, mineraldrivet och läskande fruktigt vin som är gjort på rieslingdruvor från tyska Rheingau. Vinet har toner av mogen citrus, mineral, rosa stenfrukt, päron och vita blommor som fixar det mesta på skaldjursbordet.

  • Art.nr: 5007
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 139 kr
  • Alk.halt: 12 %

Domaine Bousquet Chenin Blanc Organic

Vin till skaldjur sa du? Ekologiska Domaine Bousquet Chenin Blanc Organic är gjord på svalodlad chenin blanc från argentinska Mendoza. Vinet har en nyanserat fruktig och uppfriskande smak med inslag av gula plommon, färska örter, grillad citron, ananas och krusbär. Producenten Domaine Bosuquet är kända för sitt extraordinära hållbarhetsarbete.

  • Art.nr: 2780
  • Volym: 750 ml
  • Pris: 89 kr
  • Alk.halt: 12 %

El Coto Blanco

Många tänker på fatlagrat rödvin när de hör Rioja men den klassiska producenten El Coto tillverkar även friskt, lätt, fruktigt och skaldjursvänligt vin på druvan viura.

För att tillverka ekologiska viner behöver både jordbruket och framställningen uppfylla särskilt krav. Vinodlingen ska bedrivas utan konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel samt genomgå en tre år lång konverteringsperiod, innan certifiering kan ske. Inom EU finns det dessutom begräsningar för hur mycket svavel, tillsatser och processhjälpmedel som får användas.