In English

Vin till vegetariskt – vad passar bäst till vegetarisk mat?

Vin till vegetariskt? Inga problem! Vegetarisk mat passar ofta utmärkt till vin. Framför allt finns det ju tusen olika former av vegetarisk mat. Vi hjälper dig med några enkla riktlinjer för att välja det bästa vinet till vegetarisk meny.

Generellt är vegetarisk mat inte riktigt lika proteinrik som köttbaserad mat. Vitt vin, rosé, orange eller bubbel passar därför oftare bättre än de mest kraftiga rödvinerna. Lätt rött passar däremot ofta utmärkt, inte minst om du serverar det lite svalare. Älskar du riktigt kraftiga rödviner kan du ta hjälp av så kallade smakbryggor som smör, ost, crème fraiche, grädde och rostade nötter. Det gör att vinet gifter sig bättre med maten.

Olika typer av vegetarisk mat

Det finns ju tusen olika typer av vegetarisk mat. Vi delar därför in dem i olika kategorier, för att enklare och snabbare kunna hitta ett vin passar till maten.

Feta vegetariska rätter

Många av de populäraste vegetariska rätterna hör till den här kategorin. De baseras ofta på (mycket) ost. Hit räknas exempelvis pizza, vegetarisk lasagne, paj, fondue och risotto. Till den här typen av mat passar ofta viner med hög syra, eftersom den balanserar och fräschar upp mot det feta i maten. Viner med hög syra är ofta gjorda på exempelvis chenin blanc, riesling eller barbera. Eftersom ost är en så kallad smakbrygga som ofta går det också ofta att välja vilken vinkategori du vill: vitt, rött, bubbel, rosé, orange.

Smakrika vegetariska rätter

Den här matgruppen bjuder förstås på mat som smakar MYCKET, utan att för den skulle vara stark. Det kan exempelvis vara tryffel, annan svamp, lagrad hårdost, eller mat som kryddas med massvis med kryddor. Inte sällan får de här rätterna ta lite tid, så att smakerna få komma ihop sig riktigt ordentligt. En smakrik gryta exempelvis, kanske med lite fejkkött eller annat protein i? Till den här typen av mat kan du välja ett lite smakrikare vin, då exempelvis både svamp och vegokött kan tämja både tanniner och möta upp smakrikedom.

Lätta vegetariska rätter

Hit räknas rätter som är lätta och fräscha, som sallad och många asiatiska rätter. Maten består ofta av mycket färska grönsaker. För att inte vinet ska ta överhand är det bra att ta ett vin som också är lätt och fräscht. Ofta passar lite lättare vitt, rosé och bubbel, som balanserar det eleganta i maten. Om det är en asiatisk rätt med exempelvis chili eller ingefära får vinet gärna ha en uns restsötma eller generöst med fruktighet.

utgå ifrån ursprung

När du ska välja vin till vegetariskt kan du även göra använda tricket att utgå ifrån samma ursprung på mat och dryck. Är det en grekisk sallad, pizza med italiensk ost eller en chilensk böngryta? Ofta funkar dryck med samma härkomst – eller den typ av dryck som är vanligast på plats. Det är även ofta roligare att ha samma ursprung på mat och vin. Dessutom har ju vissa kök betydligt mer vegetariskt än andra, det brukar ofta göra att den finns väl inarbetade och passande dryckesalternativ till den typen av mat.

Läs mer om dryckestrender och våra nyheter