In English

Spring tipsar om kvarterskrogar: Bubbelgården

Vi har insett att vi vet alldeles för många bra kvarterskrogar för att kunna låta bli att tipsa om dem. Bubbelgården i Visby är gotländska favoriten Jodas bakgård och bubbelsatsning. För dig som vill fira in vår och sommar med ett glas mousserande finns eventuellt inget bättre ställe?

Hur mycket älskar man inte en perfekt kvarterskrog? Vi vet alldeles för många bra att kunna låta bli att tipsa om dem. Förra året startade Joda bar & kök i Visby hamn upp sin bubbelsatsning och bakficka Bubbelgården. Här kan du från vår till höst prova igenom det mesta av världens mousserande – allt på glas. Vi bytte några ord med Christopher Johnsson, som förmodligen är en av Sveriges trevligaste krögare.

Berätta om Bubbelgården! Vad kan man som gäst kan förvänta sig när man går till er?

Vi öppnade vårt ställe Joda i Visby hamn år 2000 och har öppet minst 357 dagar om året. Bubbelgården är vår bakficka och fantastiska bakgård, som ligger mellan fyra olika väggar och därför blir riktigt varm redan i mitten på mars. Så däromkring, när vårkänslorna kommer, öppnar vi upp vår gård och poppar bubbel. Namnet Bubbelgården avslöjar ju det mesta av vad som är i fokus här. Vi vill bjuda på allt möjligt mousserande – och vi vill ge våra gäster möjlighet att prova allt på glas. Vi har ju så mycket som många inte har provat förut, det blir ett mindre steg att våga testa nytt när du kan beställa glasvis. På så sättet vill vi hjälpa våra gäster att få upp ögonen för allt fantastiskt bubbel som finns. Förra sommaren hade vi till och med frizzante på fat, det var vi bland de första i Sverige att kunna erbjuda.

Bubbelgården hade faktiskt premiär förra året, vi slog slag i saken när restriktionerna lättade upp. Det kom så otroligt mycket folk och det var fantastiskt. I år vill vi utöka konceptet och till exempel arrangera ostronkvällar.

Vem skulle du säga är bästa sällskap om man ska bjuda med en person till ditt ställe?

Vi vill verkligen att alla ska känna sig välkomna. Under de mest hektiska sommarveckorna skulle jag gissa att våra gäster består av ungefär lika delar gotlänningar och turister. Läget och det faktum att Joda är det enda stället i hamnen som har öppet även vintertid gör ju att vi blivit många öbors kvarterskrog. Då blir Bubbelgården ett självklart ställe under vår- och sommarmånaderna. För den som inte brinner för just bubbel har vi även stilla vin och öl. Är man det minsta intresserad av dryck så ska man komma hit! Våra bartenders är otroligt duktiga, även på alkoholfria drinkar.

Vad får man inte missa på menyn?

I största möjliga mån använder vi gotländska råvaror. Det har vi alltid gjort, men under pandemin började vi köpa ännu mer direkt från bönderna. Gotländskt lamm, gotländsk köttfärs, gotländska rotfrukter. Det är många som älskar våra kycklingspett och vi är lite berömda för vår gotländska version av nachotallrik, även om just nachochips förstås är lite svårt att få tag i här på ön.

Joda bar & kök öppnar upp Bubbelgården när det börjar bli soligt och varmt på bakgården, vilket brukar vara redan i början av mars. Du hittar dem på Skeppsbron 24 i Visby.

Öppettider:
Måndag 11.30 – 14.30
Tisdag – söndag 11.30 – sent

Läs mer om dryckestrender och nyheter