In English

Lilla lagringsskolan – hur förvarar man bäst sina viner?

Knappt har vin blivit av med sin snobbstämpel så kommer folk och tjatar om lagring… Det behöver dock inte vara så superavancerat som din stroppiga vinkompis hävdar, vilket vi förhoppningsvis visar lite längre ner. Den ökade medvetenheten om vinlagring hänger naturligtvis ihop med svenskarnas ökade vinintresse; folk köper dyrare, finare och mer lagringsdugligt vin som de vill ta hand om tills de korkar upp. Att vi renoverar kök i liiite högre än grad nu än på, låt säga 70-talet, gör det även lättare att ta beslut om att slänga in en vinkyl bredvid nya diskmaskinen – oavsett vinintresse. Det känns lyxigt helt enkelt. Vinlagring kan även vara ett svar till en samtid där vi köper nytt och slänger mer än någonsin. När många swipar vänster på Tinder, köper ny mobil vartannat år och matsvinnet ökar blir det helt enkelt ett statement att köpa ett vin som man måste, eller vill, vänta på.

Hur du än vill förhålla dig till das zeitgeist och lagra vin eller ej skulle vi ändå slå ett slag för att fundera på hur du förvarar dina viner. Det är nämligen, tyvärr, läskigt lätt att förstöra dina viner genom fel förvaring, så vi tänkte ge några handfasta råd om hur du håller dem vid liv – oavsett när du tänker konsumera dem.

De viktigaste faktorerna för ditt vins välmående och livslängd är temperatur, ljusförhållanden och luftfuktighet, varför du i din jakt på vinförvaring bör tänka svalt, mörkt och fuktigt.

Vin mår bäst i mörker eftersom exponering för ljus kan sätta igång processer i vinet som ger upphov till obehagliga aromer. De flesta viner buteljeras i färgade flaskor just för att skydda mot ljusexponering. Anledningen till att lätt fuktighet är optimalt beror på att för torra förhållanden kan få korken att torka, vilket i sin tur kan släppa in ovälkommet syre. Är det för fuktigt kan det däremot bli problematiskt med etiketter som möglar eller lossnar. Vad gäller temperatur är det absolut viktigaste att undvika värme – eller så pass kallt att vinet riskerar att frysa. Är temperaturen för varm mognar vinet för snabbt och hamnar lätt i obalans. Den harmoni och komplexitet som är just poängen med att låta ett vin utvecklas uppnås inte, vilket med andra ord rent krasst gör det lönlöst att lagra vinet. Den optimala temperaturen ligger kring 13 grader, men det viktigaste är att temperaturen är jämn.

Generellt sett är lagringen viktigare ju finare vinet är och ju längre du vill lagra. Enklare viner eller de viner som ska konsumeras inom den närmaste framtiden kan du försöka visa lite kärlek genom att undvika den värsta värmen och ljusinsläppet. En mörk garderob eller ett svalt skafferi duger bra. Har du däremot några dyrgripar som du planerat att glömma bort några år för att sedan kunna njuta i ett helt annat skede kan det däremot vara läge att investera i ett riktigt vinskåp, eller börja kika på att hyra in sig i en vinkällare – om du inte har den möjligheten i ditt eget hem. Vi håller tummarna för dig och dina viner!