In English

krogar vi gillar: Mellqvist matbar på Rörstrandsgatan

Mellqvist Matbar ligger på krogtäta Rörstrandsgatan i Stockholm. Den utmärker sig för sin välkomnande stämning och förmåga att vara både folklig och extremt kvalitetsmedveten.

Mellqvist Matbar är en riktig grundbult på den krogtäta Rörstrandsgatan i Stockholm. Vi tog en pratstund med Andreas Rosenstam, som förmodligen är en av Sveriges trevligaste krögare.

– Vi vill vara ett lite lyxigare vardagsrum för folk. Hit ska du kunna komma och äta på det sättet som vi själva uppskattar: många tallrikar och glas runt bordet och alla delar på allt. Vi har många stammisar och vill vara ett ställe som du kan komma till flera gånger i veckan, men där du även kan unna dig exklusivare saker. Kommer du hit kommer du hem till oss, den familjära känslan är viktig för oss.

Mellqvist matbar drivs just av två familjer. Erik Mellqvist grundade kaffebar år 1997 och Andreas pappa Patrik köpte in sig fem år senare. De drev ett tag även ett syskoncafé vid Bysis torg på Söder. När Andreas kom med blev han drivande i att satsa på en restaurang, med mat och dryck i fokus. De letade därför lokal och hittade till slut en två portar ner på Rörstrandsgatan. Det skulle dock dröja ett minst sagt bra tag innan de kunde slå upp portarna till matbaren. Både vattenskador och k-märkning gjorde nämligen att renoveringen dröjde betydligt längre än beräknat.

– Folk häromkring började ju skämta om att det stod ”Här öppnar Mellqvist Matbar inom kort!” – i flera år. Vi har nästan funderat på att göra någonting med den skylten, för den hängde ju där i ganska exakt tre år. Men i maj 2019 kunde vi äntligen välkomna våra gäster.

Det dröjde dock inte mer än ett halvår innan pandemin kom. Som tur var hade de redan hunnit få en fantastiskt trogen stammiskrets, precis som för kaffebaren.

– Folk slutade inte komma till oss, men de slutade nästan att beställa mat. Vissa menade att de tyckte att det kändes som att de följde restriktionerna bättre om de bara tog ett glas och inte beställde in mat. Som tur var tog ju den värsta pandemin och restriktionerna slut till sist. Vår första kock kom från Madrid och satte en tydligt spansk prägel på menyn. Vi märkte också att de pintxos som vi hade tänkt skulle vara endast ett lite komplement till à la carte-menyn istället blev den stora huvudattraktionen. Vi vill ju dock att folk ska äta som vi själva gör, många tallrikar och inte bara ett litet snack. Idag har vi flera nya kockar som naturligtvis satt sin prägel men vi rör oss tydligt i södra Europa, som en mix av Spanien, Frankrike och Italien.

– Vinlistan följer matmenyn. Den är nog 50 procent fransk, italiensk och spansk, men vi har mycket annat också. Jag är faktiskt särskilt stolt över vår samling av amerikanska viner, för det är lite svårare att hitta här i Sverige. Vi vill ju att vår meny för mat och dryck ska vara mer personlig än traditionell och vi bygger allt arbete på relationer och utvalda favoriter. Vår filosofi om att värdesätta relationer inkluderar både våra gäster, leverantörer och producenter. Det är så vi väljer vin och producent, när vi hittar en vinmakare som förmedlar precis den känsla och producerar den kvalitet som vi vill ha. Som exempelvis Dave Finney och hans fantastiska viner från Orin Swift. Vi vill nämligen även gärna ha saker om inte alla andra har. Dessutom tror vi ju på att ett perfekt bord är fyllt av olika tallrikar och glas, så vi när det kommer till mat och dryck i kombination fokuserar vi mer på vad som går att kombinera med mycket.

– Vår ambition är att aldrig bli klara, vare sig när det kommer till mat, dryck eller inredning. Vi vill kunna ändra oss och vi hatar trender. Det är även viktigt för oss att vi inte försöker förverkliga oss själva, utan att vi snarare lyssnar till vad gatan och folket vill ha. Vi tummar dock aldrig på kvalitet, vi har ingen billig öl utan god öl i fint glas och bra viner. Vår passion är ju mat och dryck och vi vill visa att man kan kombinera folklighet med kvalitet.

Du hitta Mellqvist Matbar på Rörstrandsgatan 4 i Stockholm. Deras öppettider är:

Mån – tis 16 – 23
Ons – Tors 16 – 00
Fre 15 – 00
Lör 12 – 00
Sön 12 – 20

Läs mer om dryckestrender och nyheter