In English

krogar vi gillar: Malmgrenska Krogen

Malmgrenska krogen i Hammarbyhöjden i Stockholm har blivit en riktig favorit i bajenland. En gyllene triangel av service, stämning och god hemlagad mat har gjort krogen till en succé som stått sig stark sedan 90-talet.

Hur mycket älskar man inte en perfekt kvarterskrog? Vi bytte några ord med Malmgrenska Krogens ägare Gabriel Dag.

– Det som utmärker Malmgrenska är stämningen här, det är verkligen alltid god stämning! Både bland gäster och personal. De som kommer hit själva sitter ofta och pratar med varandra. Det är inte bara hammarbyare, här samsas både aikare och djurgårdare. Men mest pratar de om annat än fotboll, berättar Gabriel Dag som driver Malmgrenska krogen sedan år 1991.

– Man får lätt en stämpel om att man är en sunkig sylta när man ligger såhär lokalt, men sedan jag började driva det här stället själv har det varit viktigt för mig att ha en hög svansföring och god mat i fokus. Vi har dukar och tända ljus för att markera det, men mest ska gästen förstås slås av god service och bemötande. Hit är alla välkomna. När vi öppnade var det mest äldre som bodde här men nu är det även en betydligt yngre publik, så det är mer blandat nu för tiden.

Gabriel Dag är född och uppvuxen i Midyat i Turkiet. Faktum är att flera syrianer och assyrier som driver restaurang i Sverige kommer just från Midyat. Efter att ha bott i Istanbul och Österrike kom han hit till Sverige och började direkt att jobba inom restaurangbranschen. Först som diskare på Sergel Plaza Hotel, sedan på en restaurang i Södertälje, därefter som pizzabagare, efter det några år på Scania under småbarnsåren och sedan tillbaka till krog och att driva gatukök. Slutligen fick han möjlighet att ta över Malmgrenska krogen.   

– Vi har testat lite olika saker sedan vi började, ett tag körde jag även lunch men det tog för mycket fokus från a la carten och var enormt mycket jobb. Nu fokuserar vi på middagen. Menyn är bred med kort. Vi har bara black angus idag, vi hade fyra olika köttsorter förut men jag kom fram till att det är bättre när man kan satsa helhjärtat på att göra en sak perfekt. Allt är förstås hemlagat här; mos, såser, allting. Kvalitet är oerhört viktigt för mig, jag tjänar hellre lite mindre än är girig och drar ner på kvaliteten. Gästen ska känna kvaliteten på tallriken. Många går sällan ut och äter, då ska det vara extra värt det när man väl gör det. Det viktigaste för mig med hela verksamheten är dock mina kollegor, att de mår bra. Jag säger hellre mina kollegor än min personal, vi är ju som en familj. 

– Vi har lite samma tanke med vinlistan som med menyn, vi vill inte ha en vanlig kvarterskrogslista. Vi vill hellre ha bra viner som får kosta lite mer. Vi har några stående klassiker på listan och sedan har vi kontinuerligt nya inhopp. Det är uppskattat bland gästerna. Vi väljer smak och kvalitet före ursprung men det är klart det blir mycket franskt och italienskt.

Du hittar Malmgrenska krogen på Finn Malmgrens plan 6-8 i södra Stockholm. Deras öppettider är
Vardagar 16:00 – 23:00
Fredag 15:00 – 00:00
Lördag 14:00 – 00:00
Söndag 14:00 – 22:00

Läs mer om dryckestrender och nyheter