In English

krogar vi gillar: Bryggcafét i Bovallstrand

Många ställen skryter om bästa läget på hela Västkusten men frågan är om något har bättre solnedgång än Bryggcafét i Bovallstrand? De har i alla fall definitivt bäst skaldjurssoppa och en ovanligt ambitiös och välrenommerad vinlista. Dessutom finns det flytvästar och krabbfiskeutrustning till barnen.

Bryggcafét i Bovallstrand drivs sedan 2016 av makarna Jenny och Anders Främberg. Vi bytte några ord med Jenny, som är född och uppvuxen i Bovall.

– Cafét har sett likadant ut sedan 1994, jag sommarjobbade faktiskt här när jag var yngre. Sedan träffade jag Anders och vi flyttade till Göteborg. Vi har båda alltid jobbat inom restaurang. År 2015, precis när vi hade fått vårt första barn, lade de förra ägarna ut det till försäljning. Vi kände ju båda att det här var dröm, det kunde inte bli bättre. Dessutom kändes det fantastiskt att kunna flytta tillbaka med barn till Bovall. Idag har vi två barn. Det har varit mycket jobb, men vi älskar verkligen det här.

– Vi älskar värdskapet, vi älskar att ta hand om våra gäster och är noga med vår service. Alla ska känna sig välkomna här. Vi ligger i Bovall och vi vill ju att alla runtomkring ska komma hit. Alla ska känna att de har råd men det ska även finns en ovanligt fin trerätters med bra vin för att kunna fira stort. Många som bor tycker nog att det är extra kul att det är någon från Bovall som driver cafét. Vi älskar även barn, så vi har ordnat det med en liten barnhörna med tv under trappan och har även flytvästar och krabbfiskeutrustning för utlåning. Barnen ska kunna njuta av västkustidyllen medan föräldrar njuter av ett gott glas. Jag vet att alla på Västkusten pratar om sitt unika läge, men det är verkligen något särskilt här. Det är extra avskilt och man kan se hela solnedgången.

Ryktet går om er skaldjurssoppa som anses bäst på hela Västkusten?

– Den ligger oss förstås väldigt varmt om hjärtat! Vi köper bland annat in råa hummerskal som vi bränner och gör fond på rena torksben. Sedan är det förstås grädde och vårt eget recept på att krydda upp.  Jag avnjuter den själv varje dag och älskar den fortfarande.

Er vinlista är ovanligt ambitiös och välrenommerad, hur har ni gjort den?

– Genom att välja våra personliga favoriter, jag och min man tycker ju väldigt mycket om vin. Listan är begränsad till USA och Europa. Vi vet att det finns jättemycket fantastiska viner från andra ursprung men för att kunna hålla listan kvalitativ har vi varit tvungna att välja och då har vi valt så här.  

Du hittar Bryggcaféet på Torget 7 i Bovallstrand. De har öppet hela året. Under sommaren har de öppet dagligen 12:00-22:00 (baren håller öppet till sent alla dagar). Under vinterhalvåret har det öppet under helgerna.

Läs mer om dryckestrender och nyheter