In English

krogar vi gillar: Bageriet i Visby

Mitt på Stora Torget i Visby har familjära pärlan Bageriet blivit en självklar samlingspunkt. I fantastisk miljö serveras vällagad mat på lokala råvaror efter säsong och vinlistan präglas av småskaliga och spännande producenter.

Familjära pärlan Bageriet ligger mitt på Stora Torget i hjärtat av Visby och har blivit en självklar samlingspunkt för både besökare och öbor, året runt. De erbjuder alltifrån brunch till trerätters, men alltid vällagat och gjort på utvalda, lokala råvaror lagade efter gotländsk säsong. Vi pratade med Ellen Kanellos, som har jobbat här nästan halva sitt liv.

– Jag tror att det är många som uppskattar att vi får saker att hända här. Vi har ofta olika typer av teman, ibland nästan drev vi exempelvis med pandemin. Nyårsafton 2020 fick vi ju exempelvis bara hålla öppet till kl 20.00 på grund av restriktionerna. Då såg vi till att fira nyår en gång i timmen fram tills dess, för varje heltimme var det ju tolvslag någon annanstans. Vi hade även asiatiska temadagar, för alla de som sörjde att de inte kunde fira semester i Thailand och vi arrangerade after ski för de som hellre hade velat vara och åka skidor. Det fanns inte minsta antydan till snö på torget då kan jag säga, men blev otroligt lyckat ändå!

– Det är min pappa som äger Bageriet. Han kom hit från Grekland 1981 och startade först Restaurang Nunnan här i Visby. Sen köpte han även Bageriet ungefär år 2007. Jag började jobba här direkt, så jag har snart jobbat här halva mitt liv och är väl mer eller mindre uppvuxen på torget. Jag har gjort flera avstickare, både jobbat krog runt om i världen och arbetat som sjuksköterska. När jag var på en resa i Bordeaux insåg jag dock på ett torg som påminde om Stora torget här att jag måste hem, det är på torget jag ska vara! Bageriet i Visby var vid den här tiden mer ett ställe dit folk gick för att ta en öl. När jag återvände satsade vi verkligen på mat och dryck, men ville behålla det folkliga och opretentiösa. Vi vill vara ett ställe som passar varje plånbok, du ska kunna gå hit för att äta en asgod trerätters och dricka roligt naturvin, men även kanske bara slinka förbi på en kaffe och ett parti yatzy

Foto: Julia Stjernlöf

– Hållbarhet är viktigt för oss. Vi försöker förstås i mesta möjliga mån använda lokala råvaror och anpassar ständigt menyn efter säsong. Vi jobbar även småskaligt med vinlistan och försöker blanda både klassiskt och spännande naturvin. Vi har mest franskt och italienskt, men även lite grekiskt. Jag är ju ändå halvgrek! Jag tror därför att vi även lyckas fånga dem som kanske inte vågar gå till coola vinbaren direkt.

Foto: Julia Stjernlöf

– Vi fortsätter förstås med våra olika tema, även efter pandemin. Vi har exempelvis temabruncher med gästspel med personal från andra krogar, så det blir allt ifrån smörrebröd till mexikanskt. Och på nyår kommer vi att ställa till med riktig lyxbrunch. Den som hoppas på klassiska julrätter nu i december behöver inte heller bli besviken, vi ser till att det också finns!

Foto: Julia Stjernlöf

Du hitta Bageriet på Stora torget 7 i Visby. De har öppet 11.30 – 02.00 alla dagar i veckan.

Du hittar fler krogtips här.

Foto: Julia Stjernlöf
Läs mer om dryckestrender och nyheter