Piccini Toscana
Vilket vin passar bäst till lamm och annan påskmat? Sill, ägg och gravad lax är inte de mest lättmatchade godsakerna, men vi vet hur man matchar dem till vin.
Vin till ägg
Ägg har gjort sig känt för att vara extra klurigt att matcha till vin. Det bästa sättet att hitta en lyckad smakkombination är att addera en så kallad smakbrygga på tallriken, det vill säga sådant som är känt för att vara toppen till vin. Smör, ost, citron, örter, rostat bröd. Och undvik sträva viner. Bjuder du på klassikern ägghalva med räka eller löjrom och lite dill så passar ett vitt, friskt och fruktigt vin bra, både med eller utan bubblor.
Vin till sill och lax
När någon argumenterar för varför vin inte passar till de svenska högtidssmakerna brukar sill-kortet alltid åka fram. Och visst, söt sill i ättikslag är inte den lättaste matchningen. Däremot ska man ha i åtanke att många sillsorter nu för tiden ligger i krämiga, mejerimarinerade inläggningar med kryddor som gifter sig bättre med vin. Undvik gärna fatlagrade och sträva viner för att få bort den umamikrock som lätt blir med fisk och skaldjur. Satsa helst på ett fruktigare vitt vin med lite restsötma, eller ett mousserande vin där bubblorna och syran hjälper till som parterapeut. Lax kallar ofta på riesling eller andra friska viner, särskilt när den är gravad eller kallrökt. Druvans fräscha syra är nämligen ett perfekt komplement till fiskens fetma. Ett ovanligare men ack så trevligt val till salt, fet fisk och småplock på bordet är en torr och lätt sherry.
Vin till lamm
Äntligen är riktig vinkompis på bordet! Här kan du nästan, beroende på tillbehör, välja det vin du helst föredrar. Tillagar du lammet med vitlök och rosmarin skulle vi rösta för ett kryddigt och inte allt för fruktigt rödvin, gärna från Rioja, Piemonte eller Toscana. Vill du ha vitt rekommenderar vi ett fylligare vin med fatkaraktär.
På frågan vilket vin som passar bäst till påskmat så har vi faktiskt även några konkreta förslag.
Boschendal Brut – Cap Classique ska vara torr, kall och kosta 149 kr
Lyxig fördrink eller förlåtande dryck till alla tillbehör till ägg? Vår kritikerhyllade Boschendal Brut är gjord enligt traditionella metoden och brukar klara det mesta. Frisk syra och fina bubblor klarar dillpimpade ägghalvor utan problem och är suverän till havets läckerbitar. Den görs sig även bra på egen hand.
Ursprung: Western Cape, Sydafrika
Alkoholhalt: 13 %
Artikelnummer: 7889
Pris: 149 kr
TGC Riesling Returns – fräsch, fruktig och eko till lax och skaldjur
Riesling passar som sagt ofta till fet och smakrik fisk, som lax. Ekologiska TGC Riesling Returns är ett torrt, mineraldrivet och läskande fruktigt vin som är gjort på 100 procent rieslingdruvor från Rheingau. Vinet gör sig galant som både fördrink och partner till skaldjur och fisk, även när du känner för att addera asiatiska smaker som soja och extra lime.
Ursprung: Rheingau, Tyskland
Alkoholhalt: 12 %
Artikelnummer: 72859
Pris: 139 kr
Rainera Perez Marin La Guita Manzanilla- sommelierfavoriten till salta småfiskar
La Guita Manzanilla är en torr, lätt sherry från hamnstaden Sanlúcar de Barrameda i Andalusien. Servera sval som ett utmärkt och lite ovanligare val till den svenska motsvarigheten till salta och feta tapas.
Ursprung: Andalusien, Spanien
Alkoholhalt: 15 %
Artikelnummer: 8201
Pris: 79 kr (375 ml)
El Coto Crianza 2019 – lammets bästa kompis kommer från Spanien
Få saker gör sig bättre till en klassisk lammanrättning med vitlök och rosmarin än ett kryddigare rödpang från Rioja. El Coto Crianza är lagrat på amerikanska ekfat vilket ger de typiskt kryddiga vaniljtoner som många förknippar med tempranillo från Rioja.
Ursprung: Rioja, Spanien
Alkoholhalt: 13,5 %
Artikelnummer: 12670
Pris: 99 kr