In English

Mercurey Premier Cru Clos du Roi

Frankrike | Årgång 2020

Mercurey Premier Cru Clos du Roi

Frankrike, Årgång 2020

525:-

75 CL GLASFLASKA

Medelfyllig till fyllig, rik, rund, fruktig och silkig med värmen och elegansen av Pinot Noir från södra Bourgogne. Inslag av körsbär, hallon, kryddor, mörk choklad, en toppnot av viol och lite fat. Alla komponenterna i vinet - fruktsötman, syran och tanninerna - smälter samman för en silkeslen final: härlig, lång och intensiv.

Art.Nr

5004001

Alkoholhalt

15,50 %

Region

Bourgogne

Distrikt

AOP Mercurey 1er Cru

Sockerhalt

0.3 g/l

Art.Nr

5004001

Alkoholhalt

15,50 %

Region

Bourgogne

Distrikt

AOP Mercurey 1er Cru

Sockerhalt

0.3 g/l

Fyllighet

Strävhet

Fruktsyra

Passar Till

Klockren med örtbakad lammstek, oxfilé, hängmörad biff, grillade iberico racks och avslutningsvis en bit Tomme des Bauges-ost.

Lamm

Lamm

Smak

Medelfyllig till fyllig, rik, rund, fruktig och silkig med värmen och elegansen av Pinot Noir från södra Bourgogne. Inslag av körsbär, hallon, kryddor, mörk choklad, en toppnot av viol och lite fat. Alla komponenterna i vinet - fruktsötman, syran och tanninerna - smälter samman för en silkeslen final: härlig, lång och intensiv.

Doft

Stor generös doft med solmogna mörka och röda bär, plommon, svarta vinbär, kryddor, viol och fat.

Kuriosa

Ett bra alternativ till Pommard! Clos du Roi är en enskild vingård som omfattar elva hektar. Vingården har i flera århundraden varit erkänd som en växtplats som ger viner av överlägsen kvalitet. Den kallades Clos des Ducs när hertigdömet Bourgogne fortfarande var självständigt och styrdes av de mäktiga hertigarna av Bourgogne. Den blev sedan kungen av Frankrikes egendom, vid den siste hertigen av Bourgognes död (år 1477). Château de Chamirey äger idag tre hektar av de totala elva och de omplanterade sin del av vingården år 1970. Clos du Roi har en sydlig/sydvästlig exponering och konkav sluttning. Jordmånen består av mörk lera omringad av kalksten. Lagringspotential: drick nu eller spara 8-10 år till i källaren. Serveras med fördel vid 13-14C.

Vinifiering

Manuell skörd och handsortering. Delvis avstjälkning. Kall maceration 4-6 dagar innan alkoholjäsningen startar med naturlig jäst. Jäsningen pågår 15 dagar med pigeage (när skalmassan pressas ner). Hela vinet lagras 15 månader i 228-liter burgundiska ekfat (25% nya).

Druvor

100% Pinot Noir

Fatkaraktär

Viss Ekkaraktär

Liknande drycker
Inspiration Dryckeslära
Romprovning med Plantation

Romprovning med Plantation

Tamnavulin Rob Roy

Tamnavulin Rob Roy

Tamnavulin Speyside Old Fashioned

Tamnavulin Speyside Old Fashioned

Tamnavulin Scotch Coffee

Tamnavulin Scotch Coffee

Tamnavulin Scotch & Soda

Tamnavulin Scotch & Soda

Tamnavulin New York Sour

Tamnavulin New York Sour

Dryckeslära