Romprovning med Plantation på Elite Hotel Savoj
525:-
75 CL GLASFLASKA
Medelfyllig till fyllig, rik, rund, fruktig och silkig med värmen och elegansen av Pinot Noir från södra Bourgogne. Inslag av körsbär, hallon, kryddor, mörk choklad, en toppnot av viol och lite fat. Alla komponenterna i vinet - fruktsötman, syran och tanninerna - smälter samman för en silkeslen final: härlig, lång och intensiv.
Region
Bourgogne
Distrikt
AOP Mercurey 1er Cru
Sockerhalt
0.3 g/l
Art.Nr
5004001
Alkoholhalt
15,50 %
Region
Bourgogne
Producent
Distrikt
AOP Mercurey 1er Cru
Sockerhalt
0.3 g/l
Fyllighet
Strävhet
Fruktsyra
Passar Till
Klockren med örtbakad lammstek, oxfilé, hängmörad biff, grillade iberico racks och avslutningsvis en bit Tomme des Bauges-ost.
Lamm
Smak
Medelfyllig till fyllig, rik, rund, fruktig och silkig med värmen och elegansen av Pinot Noir från södra Bourgogne. Inslag av körsbär, hallon, kryddor, mörk choklad, en toppnot av viol och lite fat. Alla komponenterna i vinet - fruktsötman, syran och tanninerna - smälter samman för en silkeslen final: härlig, lång och intensiv.
Doft
Stor generös doft med solmogna mörka och röda bär, plommon, svarta vinbär, kryddor, viol och fat.
Kuriosa
Ett bra alternativ till Pommard! Clos du Roi är en enskild vingård som omfattar elva hektar. Vingården har i flera århundraden varit erkänd som en växtplats som ger viner av överlägsen kvalitet. Den kallades Clos des Ducs när hertigdömet Bourgogne fortfarande var självständigt och styrdes av de mäktiga hertigarna av Bourgogne. Den blev sedan kungen av Frankrikes egendom, vid den siste hertigen av Bourgognes död (år 1477). Château de Chamirey äger idag tre hektar av de totala elva och de omplanterade sin del av vingården år 1970. Clos du Roi har en sydlig/sydvästlig exponering och konkav sluttning. Jordmånen består av mörk lera omringad av kalksten. Lagringspotential: drick nu eller spara 8-10 år till i källaren. Serveras med fördel vid 13-14C.
Vinifiering
Manuell skörd och handsortering. Delvis avstjälkning. Kall maceration 4-6 dagar innan alkoholjäsningen startar med naturlig jäst. Jäsningen pågår 15 dagar med pigeage (när skalmassan pressas ner). Hela vinet lagras 15 månader i 228-liter burgundiska ekfat (25% nya).
Druvor
100% Pinot Noir
Fatkaraktär
Viss Ekkaraktär