Piemonte är vid sidan av Toscana det viktigaste området för italienska kvalitetsviner och ligger minst sagt i ropet bland konsumenter och kritiker. Regionen ligger i nordvästra Italien, vid foten av Alperna. På sluttningarna till de långsträckta åsarna växer rödvinsdruvorna nebbiolo och barbera. Nebbiolo är druvan som står bakom de berömda vinerna Barolo och Barbaresco. Den ger mycket sträva, långlivade viner, som traditionellt lagrats på stora, begagnade fat av ek. Numera kan de också lagras på fat som rymmer 225 liter, även om det återigen har blivit vanligare att återgå till de traditionella, stora faten. Nebbiolo ligger bakom Piemontes stjärnviner, men det finns två andra druvor som är mycket vanligt förekommande och som oftare ligger bakom områdets omtycka och ofta rustika vardagsviner. Barberadruvan ger fruktiga och friska viner med mindre tanniner och matvänlig karaktär. Dolcetto är en lokal rödvinsdruva som ger mjuka, lätta viner som har blivit mycket eftertraktade för sin charmiga lätthet.
Piemonte är i huvudsak ett rödvinsområde, men det finns flera andra viktiga viner och druvor, exempelvis den aromatiska och kryddiga gröna druvan moscato bianco. Den används för det mousserande vinet Asti Spumante och för stilla eller pärlande Moscato d´Asti. På senare år har man planterat in chardonnay, som visat sig ge höga kvaliteter i området.