In English
Ekologisk
Veganskt
Nyhet
Rött

Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto EKO

Italien, Årgång 2021
Ekologisk
Veganskt
Nyhet
Rött

Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto EKO

Italien, Årgång 2021
Ekologisk
Veganskt
Nyhet
Rött

Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto EKO

Italien, Årgång 2021

209:-

75 cl
GLASFLASKA

Artikelnr
5770701

Alkoholhalt
13,50 %

Region
Piemonte

Distrikt
Langhe DOC

Sockerhalt
0,2 g/l

Fyllighet

Strävhet

Fruktsyra

Fyllighet

Strävhet

Fruktsyra

Produktinformation

Druvor
Dolcetto 100%

Doft
Inbjudande och läckert rödbärig doft med nyanserade inslag av örter och sötlakrits.

Smak
Finstämd, elegant och sammetslen med mjuka tanniner, pigg syra och toner av mörka körsbär, solkyssta hallon, örter och lakritsrot.

Fatkaraktär
Viss Ekkaraktär

Kuriosa
Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto Organic 2021 är ekologiskt, veganskt, FSC- och Equalitas-certifierad samt buteljerad på lättviktsflaska. Casa E. di Mirafiore Langhe Dolcetto Organic är gjort på den fantastiska druvan dolcetto, som är unik för Piemonte. Namnet dolcetto betyder den lilla söta på italienska, men vinerna är inte söta. De små druvorna bjuder dock på direkt charm, rödbärig frukt, fina tanniner och pigg syra som är otroligt tacksamt att matcha med mat. Den historiska egendomen Casa E. di Mirafiore grundades redan år 1878 i Barolo i Piemonte. Egendomen blev snabbt känd för högkvalitativa viner med Serralungas karaktäristiska kraft, djup och elegans. Casa E. di Mirafiore är dessutom den första vingården i Piemonte som fick ekologisk certifiering. De jobbar manuellt i vingården, vinerna får jäsa spontant på naturlig jäst och de har ovanligt ambitiöst hållbarhetstänk i vineriet. Det är med andra ord inte så konstigt att Mirafiore finns på den prestigefyllda listan Marchio storico, som den italienska regeringen skapat för att lyfta historiska italienska varumärken av nationellt intresse.

Passar Till
Fantastiskt matvänlig. Ett säkert kort är att ta inspiration från druvans ursprung och välja italiensk husmanskost som bolognese, lasagne, svamppasta, eller chark och italienska ostar.

Vinifiering
Druvorna skördades för hand. Jäsningen skedde spontant i ståltank, till en början vid 28–29°C med frekvent överpumpning av musten (för att optimera och erhålla färg och tanniner) och sedan lite svalare, vid 24–26°C. Efter den malolaktiska jäsningen fördes det unga vinet över till stora franska och slavonska ekfat där det fick vila i fyra månader. Därefter lagrades vinet ytterligare sex månader på ståltank, innan försiktig filtrering och buteljering. - Innehåller sulfiter.

Lanseringsår
2022

Liknande drycker
Inspiration Dryckeslära
Dryckeslära