In English

Dalmore

The Dalmore Distillery ligger i Highlands norr om Inverness, det grundades år 1839 vid havsviken Cromarty Firth. Lagringen sker nära kusten, vilket ger whiskyn en unik karaktär som särskiljer sig från whisky lagrat mer inåt landet.

På flaskorna dominerar kronhjorten som är Mackenzies klanmärke. De fick lägga till den år 1263 som tack för att Colin Mackenzie räddat dåvarande kungen av Skottland, Alexander den III, från att bli spetsad av just en kronhjort under den kungliga jakten.

The Dalmore utmärker sig på många sätt, bland annat den stora andelen exklusiva sherryfat man har tillgång till. I nästan 50 år har den legendariska Master Blendern Richard Paterson varit den kreativa hjärnan bakom varumärket och produkterna. Arbetet har burit frukt och The Dalmore är idag ett Skottlands mest exklusiva whiskymärken. De har en lång historik av prisrekord på olika auktionshus och rankas i toppen av den globala whiskymarknaden.

Namnet The Dalmore – den stora ängsmarken – härstammar från vikingarna som valde att bosätta sig i trakten för cirka tusen år sedan.