In English

Varför bubblar det i decemberglasen?

Säg en vinkategori som osar mer fest än mousserande viner? Från början kom högtidlighetsstämpeln från överklassens lyxfester där det bjöds på (bubblande) vin som inget annan än eliten hade råd med. Viss champagne befinner sig fortfarande i svåruppnåeliga priskategorier, men har idag fått sällskap av olika bubbel som passar det flesta plånböcker. Partystämpeln är dock kvar, och det kanske inte är så konstigt. Det bubblar, det är perfekt som aptitretande fördrink, det kräver ingen mat utan är gott på egen hand – men också tacksam dryck till salta festsnacks och är inte minst och högst symbolisk dryck som tydligt förmedlar: Nu firar vi, hörni.

Bubblornas mytomspunna festsymbolik har naturligtvis letat in i exempelvis film, konst, litteratur och musik. Om det är en genre inom populära kulturer som verkligen tagit vara på det är det hiphopen: allt ifrån prestigechampagne till sötare moscatoviner har fått vara med för att visa dem som har det bästa, blingingaste och bubbligaste efterfesterna.

Bubblet är helt enkelt dryckernas lilla svarta på fest – vilket ju kanske ibland kan vara lite opraktiskt då det är en dryck som måste avnjutas kyld. De flesta har inte sett mer eller mindre kreativa kyllösningar för alla buteljer på fest. Det blir dock ett mindre problem under högtidsmånaden december, för då kyls ju faktiskt bubblorna på vägen till festen.

Liknande artiklar inom dryckeslära
Våra bubbel