In English

Ett urval av våra tuffingar i Beställningssortimentet

Om man gräver lite djupare i Systembolagets beställningssortiment hittar man en hel del av våra tuffa och lyxiga viner. Vi har valt ut sex stycken pjäser perfekta till de kommande höstmiddagarna.

Vår första tuffing kommer från det spanska vindistriktet Priorat i Katalonien. Scala Dei Cartoixa är en blend på 75 % garnacha och 25 % cariñena, två av områdets historiska druvsorter. Druvorna handskördas från stockar som är ca 60 år gamla. Bodegans är idag en av regionens ledande vinerier och dess historia sträcker sig ända till 1100-talet. Från början var det munkar som odlade vinrankor och producerade viner i sitt kloster Santa Maria de Scala Dei. Så vill man ha fylliga toner och smaker av körsbär, plommon och choklad med mogna taninner så har du valt rätt! Perfekt till långkok, rådjursstek, mogna ostar och spanska charkuterier. 

Vill man duka fram en riktig pjäs är det en Châteauneuf-du-Pape som de flesta tänker på, det är sen gammalt. Men vill man vara riktigt cool är det Clos de L’Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape Blanc som gäller. Detta vin är nämligen ett av de få vita vinerna från AOC Châteauneuf-du-Pape, ett franskt vindistrikt där de röda vinerna står för 95% av produktionen! Så en vit Châteauneuf är en liten raritet i sig. Druvorna växer på den mest mineralrika delen av vingården som omfattar 25 hektar, där endast 2 små plättar är avsatta till dessa druvor. Den kalkrika jordmånen ger vinet dess karakteristiska fräschör och mineralitet. Perfekt till en risotto med pilgrimsmusslor, havets läckerheter i alla dess former eller till en kalvstek med höstens svampskörd. 

Shiraz från Australien är svårslagen, i synnerhet vår Paxton Quandong Farm Shiraz Eko som bjuder på toner av röda frukter, plommon, lakrits och örter. Taninnerna är mjuka med angenäma toner av kanel. Perfekt till lammrätter och mustiga höstgrytor. Druvorna plockas för hand när de nått maximal mognad. 40% av druvorna jäses som hela klasar medans resterande pressas på vanligt sätt. Vinet är biodynamiskt och genom användning av naturliga preparat och kompost kan jorden och vinstockarna hitta den perfekta balansen. Slutresultatet är en exceptionellt ren och uttrycksfull frukt. En järnnäve i silkesvantar. Kärlek från Down Under! 

Imponera ditt middagssällskap med ett vin från Schweiz. Dubbla sedan tjusighetsfaktorn med ett vin gjord på druvan chasselas, som vår krispiga Château de Châtagneréaz 1er Grand Cru. Vingården Châtagneréaz, som har fått sitt namn från de kastanjeskogar som en gång täckte området, ligger i hjärtat av Mont-sur-Rolle i Canton de Vaud, som är Schweiz näst största vinregion. Canton de Vaud ligger mellan Genève och Lausanne längs den västra sidan av Genèvesjön. Denna vita vinpärla bjuder på aromatiska och fruktiga toner av citrus, smultron och päron. Passar som uppfriskande apéritif och till skaldjur, men även till fetare rätter som kantarelltoast eller en klassisk schweizisk ostfondue. 

Det finns Amarone och det finns Amarone. På toppen av ligan hittar man Mai Dire Mai Amarone Della Valpolicella DOCG. Denna kraftfulla pjäs bjuder på stora, komplexa och eleganta toner. Vi hittar mogna röda bär, kaffebönor och mörk choklad. Trots sina generösa toner är vinet behagligt kryddigt och torrt med eleganta tanninstrukturer och med en lång och fruktig eftersmak. Perfekt till smakrika nötköttsrätter, grillade lammkotletter eller en pasta med smakrika såser och tillbehör. Det funkar även till lagrade hårdostar eller mildare mögelsostar. Men vill man lyxa till det och vill verkligen komma nära Valpolicellas hjärta så avnjuts vinet som det är tillsammans med en liten bit mörk choklad. Är du nyfiken på att veta mer om Amarone och Valpolicella? Läs mer här

Mosel är en av Tysklands mest berömda vinområden. Regionen är känd för sina eleganta vita viner med fantastiska fruktsyror och finstämda toner av blommor och mineral. Längs Moselfloden ligger pittoreska byar och terrasserade vinodlingar på branta sluttningar. Dessa odlingslägen skyddar mot de kalla vindarna och fångar sommarvärmen, men omöjliggör traktorer och skördemaskiner. Från en sådan sluttning kommer den magnifika Bernkasteler Lay Riesling GG Dry. Lay är en single vineyard. GG står bl a för att avkastningen inte får överskrida 50 hl/ha, sockerhalten i druvorna måste räcka till 12 alk.vol. och smaken ska upplevas som torr. Endast de bästa, mogna druvorna plockades till detta vin. Det är helt enkelt ordning och reda på tyskarna! Med den här rieslingen kan du gå all-in på det asiatiska köket, gärna från sydost med det vietnamesiska köket i spetsen. Det funkar också utmärkt till rätter av ljust kött som kalvschnitzel, örtkryddad fläskstek och lättare vilt med trattkantareller. Prost!