In English

AMARONE ELLER RIPASSO, VAD ÄR VAD?

Amarone Ripasso

Amarone hit och ripasso dit. Valpolicella till höger och apassimento till vänster. Det är lätt att bli förvirrad av alla dessa begrepp som vinfolket svänger sig med när de beskriver dessa smakrika och kraftfulla viner. Men det är inte så svårt när man väl får kläm på grunderna. Vi reder ut begreppen och vad det är för skillnad mellan en amarone och en ripasso.

PLATSEN
Valpolicella är ett område i den norditalienska provinsen Verona, öster om Gardasjön. Namnet Valpolicella kommer med all sannolikthet från latinets Val Polis Cellae, som betyder ”dalen med vinkällare”. Då förstår man hur viktig vinnäringen är för regionen.

DRUVORNA
De vanligaste druvorna som används i Valpolicellas viner är corvina, rondinella och molinara. Sammansättningen av dem är upp till varje vinmakare. Att bemästra det till perfektion tar ett par generationer. Det är ett hantverk med anrika traditioner eftersom många av de stora vinmakarfamiljerna har verkat i området i hundratals år.

METODEN
Appassimento är namnet på den metod där man låter druvorna torka efter att de har skördats. Torkningen sker innan druvorna pressas. Det låter knasigt men det gör att druvorna tappar upp till 40-50 procent av sin ursprungsvikt och drar ihop sig, nästan så att de blir till russin. Det gör också att druvorna får en högre smakkoncentration. Torkningen sker på stora mattor av plast eller halm. Vissa vinmakare lägger druvorna i stora utdragbara hyllor, oftast i flera våningsplan. Allt i speciella klimatkontrollerade torkrum.

AMARONE
Amaronen är områdets stora flaggskepp. Lyxig, mytomspunnen och älskad. Efter torkning och pressning får vinet jäsa länge. Sedan lagras det i minst 18 månader på ekfat. Typiska egenskaper för vinet är intensitet och djup i aromen med toner av russin, torkade plommon, körsbär och choklad. Amarone går utmärkt att dricka direkt men kan oftast lagras i upp till 10 år utan problem.

Vår Pasqua Amarone Della Valpolicella är perfekt till smakrika kötträtter, gärna grillad lamm eller biff. Den funkar även utmärkt till vegetariska motsvarigheter. Den är underbar till Parmesan eller annan lagrad ost.

RIPASSO
Vinet görs på färsk druvmust som får jäsa i två omgångar. Den första jäsningen gör man på traditionellt vis. Därefter får vinet jäsa en andra gång, i ca två veckor, tillsammans med jäst och skalrester från framställningen av Amaronen. Karaktärsmässigt är Ripasson en aning friskare och ungdomligare vilket gör att vinet upplevs lättare än en Amarone. Dessa egenskaper är en dröm för en sommelier. Det blir genast mycket enklare att kombinera vinet med olika maträtter. Kika på den italienska delen på vinlistan nästa gång ni går på restaurang, den kommer att krylla av Ripassos.

Vår Pasqua Valpolicella DOC Superiore Ripasso är perfekt till klassiska pasta eller risottorätter. Det passar även till lagrade hårdostar och grillat lamm eller nötkött. Eller varför inte en lasagne med kalvfärs eller vegetariska motsvarigheter.