155:-
75 CL NATURKORK GLASFLASKA
Torr, medelfyllig, smakrik och aningen aromatisk. Smaken är finstämd med toner av kvitten, vita blommor, akaciahonung, grapefrukt och rostad äpple. Den balanseras fint av den eleganta fruktsyran.
Region
Alsace
Distrikt
AOP Alsace
Sockerhalt
5 g/l
Art.Nr
2538114
Alkoholhalt
13,50 %
Region
Alsace
Producent
Distrikt
AOP Alsace
Sockerhalt
5 g/l
Fyllighet
Sötma
Fruktsyra
Gör som hundratals andra restaurangkunder och lägg din order via Spendrups E-handelsportal.
Till E-handeln
Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss
Passar Till
Mums till patéer, terriner och chark, rökt lax med skaldjurssås, ugnsbakad kycklinglår med aprikoser och konfiterade citroner, hela skaldjursplatån, sjötunga beurre blanc, filodegsknyten med getost, kalamares, Szechuan-inspirerade rätter och ostar som Gruyère, Pont l’Evêque eller Crottin de Chavignol.
Skaldjur
Buffémat
Smak
Torr, medelfyllig, smakrik och aningen aromatisk. Smaken är finstämd med toner av kvitten, vita blommor, akaciahonung, grapefrukt och rostad äpple. Den balanseras fint av den eleganta fruktsyran.
Doft
Mycket tydlig, med tilltalande aromer av gula frukter och blomhonung, rostade toner som avrundas av en varm frisk sötma.
Kuriosa
I Alsace kallas auxerrois för pinot auxerrois eller auxerrois de Laquenexy. Druvsorten nämns för första gången i början av 1900-talet, när olika druvsorter studerades vid Station de Viticulture de Laquenexy. Den första delen av druvans namn kommer från staden Auxerre. Under första världskriget skickade nämligen vinodlare sticklingar till plantskolorna nära Auxerre, för att skydda druvsorten från utplåning. Under åren har framför allt Colmars vin- och oenologiska forskningsstation drivit en framgångsrik utveckling för druvsorten. År 1958 täckte auxerrois 300 hektar, år 2000 täckte den hela 2000 hektar. I Alsace förknippar många auxerrois med pinot blanc, då auxerrois ofta ingår i viner som betecknas Pinot Blanc. Auxerrois är även vanligt förekommande i Crémant d'Alsace. Det är betydligt ovanligare med viner som är gjorda på 100 procent auxerrois. Det gör det naturligtvis extra kul att kunna erbjuda ett sådant vin, som visar upp druvans fina aromatik med lätt kryddiga toner.
Vinifiering
Skörden sker manuellt. Druvorna pressas försiktigt och musten får sedan vila svalt i 12-48 timmar med ”racking”. Jäsningen sker i tankar av rostfritt stål och tar 3-6 månader, vilket är ovanligt. Det unga vinet får ligga på jästfällningen i 6-8 månader för mer smakutvinning. Restsocker: 10 gr/L. - Innehåller sulfiter.
Druvor
Auxerrois 100%
Fatkaraktär
Ingen Ekkaraktär