Floden Rhône börjar i alperna och mynnar ut i medelhavet. Vinodlingarna i regionen Rhône delas in i två huvudområden: norra och södra Rhônedalen. Mellan dem är det ett hopp på 50 mil. Norra Rhônedalen domineras av syrahdruvan och distrikten Côte-Rôtie, Cornas och Hermitage står för toppvinerna. Merparten av rödvinerna kommer dock från södra Rhônedalen, som domineras av stora kooperativ och vinfirmor. Här är det vanligast med grenache, som blandas med bland annat syrah och mourvèdre. Merparten av dessa rödviner är fruktiga, passar att drickas unga.
Det görs också rosévin och torra vitviner i Rhône. De mest ansedda vitvinerna kommer från Châteauneuf-du-Pape och Cornas nere i södra Rhône, samt från Saint-Joseph uppe i norra dalen. Kvalitet och stil beror på odlaren, men generellt är vinerna fylliga, med lång lagringsmöjlighet. Byar som Gigondas och Lirac håller hög standard. Côtes-du-Rhône Villages är en samlingsbeteckning på vin från 17 olika byar i södra Rhônedalen. Côtes-du-Rhône är en samlingsbeteckning för 170 olika byar i hela Rhônedalen, med fruktiga viner, men även viner med komplexitet från små odlare.