In English

Tamnavulin The Taste Box – Fem unika Fatlagringar

Tamnavulin Taste Box

Det lilla skotska destilleriet Tamnavulin har tagit whiskyvärlden med storm och de har gjort det med whisky som är fruktigt smakrik – utan den minsta tillstymmelse till rökighet. Nu finns Tamnavulin The Taste Box, en efterlängtad provningslåda innehållande deras fem mest uppskattade single malt whisky som lagrats på sherry- och rödvinsfat. Ett perfekt provningskit för både erfarna whiskyprovare och nyfikna nybörjare. Finns i Systembolagets fasta sortiment i utvalda butiker.

Klicka här för att köpa/beställa

Nr 86102-04 | 5 x 10 cl | 359 kr | 40 % vol.

Skotska Tamnavulin från Speyside har bara funnits på den svenska marknaden några år, men har redan blivit ett av de mest populära whiskyvarumärkena bland svenskar. Deras storsäljare Tamnavulin Sherry Cask är dessutom Sveriges mest sålda single malt whisky de senaste två åren – enligt Systembolagets Årsrapporter Försäljning per artikel 2021 och 2022.

Tamnavulin The Taste Box innehåller fem unika fatlagringar, flera av dem belönade med guldmedaljer i de mest inflytelserika internationella tävlingarna för destillat, International Wine & Spirits Competition 2022 och International Spirits Challange 2022. Utöver storsäljaren Sherry Cask innehåller den ytterligare fyra olika fatlagringar. Double Cask, German Pinot Noir Cask, Spanish Grenache Cask samt Tempranillo Cask, buteljerade i miniflaskor om 10 centiliter. Det här är med andra ord en djupdykning i Tamnavulins husstil och en studie i hur de olika faten skiljer sig åt

Tamnavulin The Taste Box innehåller:

Tamnavulin Sherry Cask Speyside Single Malt – Sherry Cask lagras först på bourbonfat för att sedan få sin slutlagring på tre olika sorters sherryfat. I doften finns toner av nybakad tarte tatin och vanilj kombinerat med nyanser av banan, karamelliserade apelsiner och färsk ingefära. Smaken är fruktig och nyanserad med en lavin av exotisk frukt, glaserade nektariner och en hint av karamellpudding.

Belönad med guldmedalj i både ISC 2022 Gold och IWSC 2022 Gold (95).

Tamnavulin Double Cask Speyside Single Malt – Double Cask är först lagrad i amerikanska ekfat och har sedan fått en slutlagring på sherryfat, vilket ger en söt, mjuk karaktär med en rik och len sherryfatsavslutning. Doften är nyanserad med fruktiga toner av äpplen, karamell och honung efterföljt av marsipan och en hint av marmelad. I smaken finns mjuka toner av päron, persika, rostad ananas och råsocker.

Belönad med silvermedalj i IWSC 2022 Silver (93)

Tamnavulin Red Wine Cask Edition Pinot Noir Single Malt – Pinot Noir har först lagrats på amerikanska ekfat för att sedan slutlagras på tyska ekfat, som tidigare innehållit rödvin gjort på druvan pinot noir. Detta ger whiskyn vinösa toner och en fyllig, sammetslen smak med tydlig fatkaraktär. I smaken finns även inslag av körsbär, fikon, aprikos och persika. Doften bjuder på en tydlig fatkaraktär och inslag av torkade aprikoser, honung, kanel, nötter, vanilj och apelsin.

Tamnavulin Red Wine Cask Edition Grenache Single Malt – Grenache har först lagrats på amerikanska ekfat för att sedan slutlagras på ekfat som tidigare innehållit rödvin gjort på den spanska druvan grenache. Kombinationen av söta kryddor och karamell från de amerikanska faten och nötigheten från grenachefaten ger en komplex och balanserad whisky. Både doft och smak bjuder på tydlig fatkaraktär, med toner av röda bär, vit choklad, nybakat bröd, karamelliserad blodapelsin, marsipan och vanilj.

Belönad med guld- och silvermedalj i ISC 2022 Gold och IWSC 2022 Silver (94)

Tamnavulin Tempranillo Cask Edition Single Malt – Tempranillo har först lagrats på amerikanska ekfat och sedan fått sin slutlagring på fat som tidigare innehållit rödvin gjort på den spanska druvan tempranillo. Rödvinsfaten kompletterar fint den söta, mjuka smaken av Tamnavulin. I doften finns fruktiga toner av röda bär, svarta vinbär och fruktkaka med hint av vanilj och karamell. I den inbjudande smaken finns toner av söta fikon, lönnsirap, karamelliserade äpplen, persika, chokladganache och en hint av kaffe.

Belönad med guldmedalj i både ISC 2022 Gold och IWSC 2022 Gold (96)

Tamnavulin

Tamnavulin är ett litet och modernt destilleri som ligger i den lilla byn Tomnavoulin, i Speyside. Destilleriet drivs av ägaren Joanne Reavley. Namnet Tamnavulin härstammar från gaeliska för ”kvarn på kullen” och är uppkallad efter den tidigare kardningskvarnen som ligger på platsen för destilleriet. Vattnet som används kommer från naturliga undervattenskällor, vilket ger vatten av oerhört god kvalitet. Det är avgörande för att Tamnvulins whisky ska kunna hålla sin höga kvalitetsnivå på slutprodukten.

Speyside är Skottlands viktigaste region när det kommer till whiskyproduktion. Över 90 procent av landets destillerier finns just här. Det är därför inte så konstigt att det är svårt att prata om en enhetlig stil och karaktär för Speyside. Tamnavulins komplexa fruktighet och avsaknad från rökighet är dock faktiskt ganska karaktäristiskt för regionen. Även traditionen att låta slutlagra whiskyn på vinfat. Traditionellt har nämligen Speysides destillerier varit duktiga på att använda gamla sherryfat.

Tamnavulins succé på den svenska whiskymarknaden har uppmärksammats i bland annat Allt om whisky. Läs mer här.

Whisky från Tamnavulin