In English
  • Art.nr: 346
  • Volym: 700 ml
  • Pris: 329 kr
  • Alk.halt: 40 % vol.

Tamnavulin Sherry Cask – Sveriges mest sålda Single Malt whisky

Det lilla destilleriet Tamnavulin från Speyside har tagit whiskyvärlden med storm och de har gjort det med whisky som är fruktigt smakrik – utan den minsta tillstymmelse till rökighet. Tamnavulin Sherry Cask lagras på både amerikanska ekfat och tre olika typer av sherryfat. Resultatet är en komplex single malt som finns i Systembolagets fasta sortiment.

Tamnavulin Sherry Cask lagras på både amerikanska ekfat och tre olika typer av sherryfat. Det ger en komplex single malt med mjuka toner av exotisk frukt, nötter, dadlar, citrus och knäckiga inslag.

Andrew Lennie

Tamnavulins Global Brand Ambassador

Skotska Tamnavulin har bara funnits på den svenska marknaden ett par år, men har redan blivit ett av de mest populära whiskyvarumärkena bland svenskar. Deras storsäljare Tamnavulin Sherry Cask är dessutom Sveriges mest sålda single malt whisky de senaste två åren (enligt Systembolagets årsrapporter försäljning per artikel 2022 och 2023).

Tamnavulins ursprung

Speyside är Skottlands viktigaste region när det kommer till whiskyproduktion. Över 90 procent av landets destillerier finns just här. Det är därför inte så konstigt att det är svårt att prata om en enhetlig stil och karaktär för Speyside. Tamnavulins komplexa fruktighet och avsaknad från rökighet är dock faktiskt ganska karaktäristiskt för regionen. Även traditionen att låta slutlagra whiskyn på vinfat. Traditionellt har nämligen Speysides destillerier varit duktiga på att använda gamla sherryfat.

Tamnavulin är ett litet destilleri som ligger i den lilla byn Tomnavoulin, i Speyside. Destilleriet drivs av ägaren Joanne Reavley. Namnet Tamnavulin härstammar från gaeliska för ”kvarn på kullen” och är uppkallad efter den tidigare kardningskvarnen som ligger på platsen för destilleriet. Vattnet som används kommer från naturliga undervattenskällor, vilket ger vatten av oerhört god kvalitet. Det är avgörande för att Tamnvulins whisky ska kunna hålla sin höga kvalitetsnivå på slutprodukten.

Tamnavulin Sherry Cask lagras först tre år på amerikanska ekfat, sedan på tre olika typer av sherryfat: Paez (250 liter), Tevasa (250 liter) och Vasyma (250 liter). Slutlagringen sker därefter på amerikanska ekfat.

Tamnavulin

Tamnavulins whiskyhistoria började år 1966 när det skotska destilleriet Tomnavoulin öppnades. Dörrarna stängdes dock år 1995, men öppnades igen år 2007 efter en större renovering av destilleriet. Sedan dess har de skapat exceptionell single malt whisky. Tamnavulin ligger i Speyside, som har en stark tradition av att använda sig av olika vinfat. Tamnavulins olika whiskysorter är en modern ledstjärna i regionen.

Läs mer här Link icon