In English

Tamnavulin Sherry Cask – Sveriges mest sålda Single Malt whisky

Tamnavulin Sherry Cask

Det lilla destilleriet Tamnavulin från Speyside har tagit whiskyvärlden med storm och de har gjort det med whisky som är fruktigt smakrik – utan den minsta tillstymmelse till rökighet. Nu kommer en efterlängtad nyhet från serien där de lagrar whisky på olika vinfat.

Alk.halt: 40 % vol. | Art.nr: 346 | Volym: 700 ml | Pris 323 kr

Klicka här för att beställa

Skotska Tamnavulin har bara funnits på den svenska marknaden ett par år, men har redan blivit ett av de mest populära whiskyvarumärkena bland svenskar. Deras storsäljare Tamnavulin Sherry Cask är dessutom Sveriges mest sålda single malt whisky de senaste två åren – enligt Systembolagets Årsrapporter Försäljning per artikel 2021 och 2022

Denna whisky lagras först tre år på amerikanska ekfat, för att sedan lagras på tre olika sherryfat – Paez (250 liter), Tevasa (250 liter) och Vasyma (250 liter). Slutlagringen sker därefter på amerikanska ekfat. Det ger en varm och inbjudande smak av exotiska frukter och en antydan av karamellpudding. De spanska sherryfaten präglar även smakpaletten med sina varma apelsintoner.

Speyside är Skottlands viktigaste region när det kommer till whiskyproduktion. Över 90 procent av landets destillerier finns just här. Det är därför inte så konstigt att det är svårt att prata om en enhetlig stil och karaktär för Speyside. Tamnavulins komplexa fruktighet och avsaknad från rökighet är dock faktiskt ganska karaktäristiskt för regionen. Även traditionen att låta slutlagra whiskyn på vinfat. Traditionellt har nämligen Speysides destillerier varit duktiga på att använda gamla sherryfat.

Tamnavulin är ett litet destilleri som ligger i den lilla byn Tomnavoulin, i Speyside. Destilleriet drivs av ägaren Joanne Reavley. Namnet Tamnavulin härstammar från gaeliska för ”kvarn på kullen” och är uppkallad efter den tidigare kardningskvarnen som ligger på platsen för destilleriet. Vattnet som används kommer från naturliga undervattenskällor, vilket ger vatten av oerhört god kvalitet. Det är avgörande för att Tamnvulins whisky ska kunna hålla sin höga kvalitetsnivå på slutprodukten.