In English

TAMNAVULIN

Tamnavulin

Tamnavulin ligger i Speyside och har en lång historia. Det började redan år 1966 när det skotska destilleriet Tomnavoulin öppnades. Dörrarna stängdes dock år 1995 men öppnades igen år 2007, efter en större renovering av destilleriet. Sedan dess har de skapat exceptionell single malt whisky.

Tamnavulin

Sverige är det land i världen som dricker mest rökig whisky per capita i världen. Trots det har Tamnavulin från Speyside, UTAN rökighet, tagit Sveriges whiskyälskare med storm. På mindre än två år blev Tamnavulin det mest sålda whiskyvarumärket på Systembolaget i kategorin skotsk maltwhisky under 18 år.

Speyside är vida känt i whiskysammanhang och flertalet destillerier ligger just här. En anledning var att själva landskapet erbjöd skydd under den tid då det var olagligt att bränna sprit. Kvaliteten på vattnet är dessutom av högsta kvalitet, vilket bidrog till att många bondgårdar återfanns i trakten. Utöver djurhållning så odlades det korn. Dessa tre faktorer utgjorde grogrunden för whiskydestillerier.

Karaktären från Speyside är lite splittrad, men traditionellt sett tillverkas whisky utan rökighet – men desto fruktigare och mer komplex. Regionen har en stark tradition av att använda sig av olika vinfat, främst gamla sherryfat. Tamnavulins olika whiskysorter är en modern ledstjärna i Speysides smak och stil.

Gaeliska namnet Tamnavulin betyder ”kvarn på kullen”, uppkallad efter den historiska tidigare kardningskvarnen som ligger på platsen för destilleriet. Vattnet som används kommer från naturliga undervattenskällor.

Våra drycker från Tamnavulin på Systembolaget