Tamnavulin har en lång historia. Det började redan 1966 när destilleriet Tomnavoulin, Skottland, öppnades. Dörrarna stängdes 1995 men öppnades igen 2007 efter en större renovering av destilleriet. Sedan dess har de skapat exceptionell single malt whisky med en riktig Speyside-karaktär.
Sverige är det land i världen som dricker mest rökig whisky per capita i världen. Trots det har Tamnavulin från Speyside – UTAN rökighet, tagit Sveriges whiskyälskare med storm. På mindre än två år har den ädla drycken från Speyside blivit det mest sålda whiskyvarumärket på Systembolaget i kategorin Skotsk Maltwhisky under 18 år.
Speyside är vida känt i whiskysammanhang då flertalet destillerier ligger här. En anledning var att själva landskapet erbjöd skydd under den tid då det var olagligt att bränna sprit. Kvalitén på vattnet är dessutom av högsta kvalitet, vilket bidrog till att många bondgårdar återfanns i trakten. Utöver djurhållning så odlades det korn. Dessa tre faktorer utgjorde grogrunden för just whiskydestillerier.
Karaktären från Speyside är lite splittrad, men traditionellt sett tillverkas whisky utan rökighet – men desto fruktigare och mer komplex. I området är traditionen att använda sig av olika vinfat, främst Sherryfat, mycket stark. Här är Tamnavulins olika whiskysorter en modern ledstjärna i smak och stil, typisk för Speyside.
Gaeliska namnet Tamnavulin betyder ”kvarn på kullen”, uppkallad efter den historiska tidigare kardningskvarnen som ligger på platsen för destilleriet. Vattnet som används kommer från naturliga undervattenskällor.