In English
  • Art.nr: 378
  • Volym: 700 ml
  • Pris: 329 kr
  • Alk.halt: 40 % vol.

Tamnavulin Port Cask

Det lilla skotska destilleriet Tamnavulin från Speyside har tagit whiskyvärlden med storm och de har gjort det med whisky som är fruktigt smakrik – utan den minsta tillstymmelse till rökighet. Nu är det internationell premiär för Tamnavulin Port Cask som har lagrats på både amerikanska ekfat och portvinsfat. Tamnavulin Port Cask finns på Systembolagets hyllor från och med 2 september.

Tamnavulin Port Cask lagras på både amerikanska ekfat och portvinsfat. Det ger en komplex single malt med fruktiga toner, sötkryddiga inslag och ett nötigt avslut.

Andrew Lennie

Tamnavulins Global Brand Ambassador

  • Doft
  • Nyanserad doft med toner av röda bär, plommon, mörk choklad, blomsterhonung, kex och apelsin.
  • Smak
  • Intensiv, balanserad och mjuk smak med fruktiga toner av av mogna päron, bärkompott, torkad frukt och kola.
  • Avslutning
  • Lång avslutning med nötiga inslag.

tamnavulin Port Cask – Nyhet från Speysides succédestilleri

Skotska Tamnavulin har bara funnits på den svenska marknaden ett par år, men har redan blivit ett av de mest populära whiskyvarumärkena bland svenskar. Deras serie med whisky som slutlagrats på vinfat har blivit lite av destilleriets signum. Nu lanseras den internationella nyheten Tamnavulin Port Cask, som först har lagrats på amerikanska ekfat och sedan har fått en slutlagring på tawny portvinsfat av fransk ek.

Tamnavulins ursprung

Speyside är Skottlands viktigaste region när det kommer till whiskyproduktion. Över 90 procent av landets destillerier finns just här. Det är därför inte så konstigt att det är svårt att prata om en enhetlig stil och karaktär för Speyside. Tamnavulins komplexa fruktighet och avsaknad från rökighet är dock faktiskt ganska karaktäristiskt för regionen. Även traditionen att låta slutlagra whiskyn på vinfat. Traditionellt har nämligen Speysides destillerier varit duktiga på att använda exempelvis gamla sherryfat.

Tamnavulin är ett litet destilleri som ligger i den lilla byn Tomnavoulin, i Speyside. Destilleriet drivs av ägaren Joanne Reavley. Namnet Tamnavulin härstammar från gaeliska för ”kvarn på kullen” och är uppkallad efter den tidigare kardningskvarnen som ligger på platsen för destilleriet. Vattnet som används kommer från naturliga undervattenskällor, vilket ger vatten av oerhört god kvalitet. Det är avgörande för att Tamnvulins whisky ska kunna hålla sin höga kvalitetsnivå på slutprodukten.

Tamnavulin Port Cask finns i Systembolagets fasta sortiment från och med 2 september.

Tamnavulin

Tamnavulins whiskyhistoria började år 1966 när det skotska destilleriet Tomnavoulin öppnades. Dörrarna stängdes dock år 1995, men öppnades igen år 2007 efter en större renovering av destilleriet. Sedan dess har de skapat exceptionell single malt whisky. Tamnavulin ligger i Speyside, som har en stark tradition av att använda sig av olika vinfat. Tamnavulins olika whiskysorter är en modern ledstjärna i regionen.

Läs mer här Link icon