In English
  • Art.nr: 81900
  • Volym: 700 ml
  • Pris: 359 kr
  • Alk.halt: 40 % vol.

Tamnavulin Double Cask – Single Malt Whisky från Speyside

Det lilla destilleriet Tamnavulin från Speyside har tagit whiskyvärlden med storm och de har gjort det med whisky som är fruktigt smakrik – utan den minsta tillstymmelse till rökighet. Tamnavulin Double Cask lagras först på amerikanska ekfat och får sedan en slutlagring på sherryfat. Resultatet är en komplex single malt som finns i Systembolagets fasta sortiment.

Skotska Tamnavulin har bara funnits på den svenska marknaden i några år, men har redan blivit ett av de mest populära whiskyvarumärkena bland svenskar.

Tamnavulin Double Cask lagras först i amerikanska ekfat, vilket ger en söt och mjuk ton av vanilj och pomerans. Whiskyn lagras sedan även på sherryfat, vilket ger kompletterande toner av apelsin och knäck. Resultatet är en komplex single malt whisky med nyanserad fatkaraktär. Doften bjuder på toner av äpplen, kola, honung, marsipan och rostad ananas. Smaken är djup, fruktig och mjuk med delikata inslag av söta kryddor.
Linda

Johan Sjödin

Produktchef för whisky på Spring Wine & Spirits

Tamnavulins ursprung

Speyside är Skottlands viktigaste region när det kommer till whiskyproduktion. Över 90 procent av landets destillerier finns just här. Det är därför inte så konstigt att det är svårt att prata om en enhetlig stil och karaktär för Speyside. Tamnavulins komplexa fruktighet och avsaknad från rökighet är dock faktiskt ganska karaktäristiskt för regionen. Även traditionen att låta slutlagra whiskyn på vinfat. Traditionellt har nämligen Speysides destillerier varit duktiga på att använda gamla sherryfat.

Tamnavulin är ett litet destilleri som ligger i den lilla byn Tomnavoulin i Speyside. Destilleriet drivs av ägaren Joanne Reavley. Namnet Tamnavulin härstammar från gaeliska för ”kvarn på kullen” och är uppkallad efter den tidigare kardningskvarnen som ligger på platsen för destilleriet. Vattnet som används kommer från naturliga undervattenskällor, vilket ger vatten av oerhört god kvalitet. Det är avgörande för att Tamnvulins whisky ska kunna hålla sin höga kvalitetsnivå på slutprodukten.