In English

Tamnavulin Double Cask Edition – Single Malt Whisky från Speyside

Tamnavulin Double Cask

Det lilla destilleriet Tamnavulin från Speyside har tagit whiskyvärlden med storm och de har gjort det med whisky som är fruktigt smakrik – utan den minsta tillstymmelse till rökighet. Tamnavulin Double Cask Edition finns i Systembolagets fasta sortiment.

Alk.halt: 40 % vol. | Art.nr: 81900 | Volym: 700 ml | Pris 340 kr

Klicka här för att beställa

Skotska Tamnavulin har bara funnits på den svenska marknaden ett par år, men har redan blivit ett av de mest populära whiskyvarumärkena bland svenskar.

Tamnavulin Double Cask Edition Whiskyn lagras först i amerikanska ekfat, vilket ger den en söt, mjuk ton av vanilj och pomerans. Därefter följer en lagring på sherryfat, vilket ger toner av apelsin och knäck.

Helheten ger en ljuvlig smakpalett som domineras av rika och varma aromer av äpplen, karamell, honung, rostad ananas samt söt marsipan med antydningar av marmelad. Avslutningen är både generös och uppfriskande. En karaktäristisk Speyside Single Malt!

Speyside är Skottlands viktigaste region när det kommer till whiskyproduktion. Över 90 procent av landets destillerier finns just här. Det är därför inte så konstigt att det är svårt att prata om en enhetlig stil och karaktär för Speyside. Tamnavulins komplexa fruktighet och avsaknad från rökighet är dock faktiskt ganska karaktäristiskt för regionen. Även traditionen att låta slutlagra whiskyn på vinfat. Traditionellt har nämligen Speysides destillerier varit duktiga på att använda gamla sherryfat.

Tamnavulin är ett litet destilleri som ligger i den lilla byn Tomnavoulin, i Speyside. Destilleriet drivs av ägaren Joanne Reavley. Namnet Tamnavulin härstammar från gaeliska för ”kvarn på kullen” och är uppkallad efter den tidigare kardningskvarnen som ligger på platsen för destilleriet. Vattnet som används kommer från naturliga undervattenskällor, vilket ger vatten av oerhört god kvalitet. Det är avgörande för att Tamnvulins whisky ska kunna hålla sin höga kvalitetsnivå på slutprodukten.

Tamnavulin