In English

Vad är naturvin?

Naturvin har kommit att bli mycket omtalat, både som dryck, rörelse och begrepp. Vad är det ens egentligen, och varför verkar det röra upp så mycket känslor?

VAD ÄR NATURVIN?
Ja, vad är egentligen naturvin? Att det inte finns något kort svar på den frågan beror på att alla inte är överens om exakt vad det är. Vad som är ekologiskt eller biodynamiskt vin är noggrant reglerat och det finns särskilda certifikat, men naturvin är ett betydligt luddigare begrepp. Det finns dock ett hyfsat kort svar på frågan om vad som är naturvin och det är: vin utan tillsatser. Viner som är gjorda så naturligt som möjligt, med minsta möjliga mänskliga intervention. Eftersom det inte finns några riktiga regler kan i princip vem som helst i princip kalla sitt vin för naturvin*. Generellt är dock de flesta överens om att för att få kalla ett vin för naturvin så ska exempelvis vingården bedrivas ekologiskt eller biodynamiskt och druvorna ska plockas för hand utan allt för stora skördeuttag. I vineriet får druvorna jäsa på sin naturliga jäst, vinmakaren använder lite svavel eller inget alls och det är vanligt att undvika klarning och filtrering. Det är även ovanligt med nya ekfat, eftersom de ger tydlig karaktär åt vinet.

Något som kan vara värdefullt att ha i åtanke är viner som inte kallas naturviner, konventionella viner, inte behöver vara ”onaturliga” eller för den sakens skulle behöver innehålla onödiga tillsatser.

NÄR BÖRJADE DET?
En del skulle säga att naturvin är det riktiga sättet att göra vin, så som man gjorde ”från början”. Den rörelse som sedan några år har tagit sådan fart att naturvin verkligen blivit en snackis början dock i Beaujolais i Frankrike på 1960-talet. Och på många sätt handlar det ju om att göra vin så som man gjorde det före den industriella revolutionen för jordbruk. Med den kom ju exempelvis konstgödsel, konstgjorda bekämpningsmedel och effektivare maskineri. Många vinbönder och producenter har dock alltid gjort vin på samma vis, utan tillsatser och med ekologisk odling. En del regioner har fler producenter som förhåller sig till den här filosofin och det handlar ofta om ett gynnsamt klimat, men också en kulturell tradition.

Generellt brukar vinproducenter som kallar sitt vin för naturvin jobba mer i vingården än i vineriet, för de vill att vineriet ska ge så lite smak som möjligt. Tanken med naturvin är ofta att spegla vinets växtplats (terroir), druva och naturliga omständigheter såsom ett särskilt års väder.

Naturvinsproducenten vill som sagt göra sin största insats i vingården, men vin görs trots allt av människor. Om vinet fick bestämma helt själv skulle det ju faktiskt bli vinäger, i enlighet med sitt naturliga kretslopp. Så människans hand är inte alltid av ondo när det kommer till vinmakning.

HUR SMAKAR NATURVIN DÅ?
Det beror, precis som med annat vin, på flera faktorer. Som exempelvis var det kommer ifrån, vilken druva som använts och vem som har gjort det. Generellt kan man dock säga att det ofta är lättare viner med tydlig syra. De har ofta lägre alkohol och sällan ekfatskaraktär. De har ofta toner som är lite svårare att sätta ord på än konventionella viner. Ett typiskt naturvin har sällan en doft av ”hallon, lakrits och gräs” utan lite mer diffusa och ofruktiga toner. Precis som med alla saker handlar det om kvalitet och professionalitet. Det finns konventionella viner av bra och dålig kvalitet och det finns naturviner av bra och dålig kvalitet. Det naturliga vinets intåg i vinvärlden har i alla fall ruskat om rejält, och ställt många relevanta frågor om ursprung, ärlighet och hållbarhet.

*I Frankrike finns sedan år 2020 en märkning för naturvin: vin méthode nature. Det är dock ett privat initiativ av odlare som står bakom märkningen, och ingen myndighet.

Våra naturviner på Systembolaget